Retsudvalget 2010-11 (1. samling)
REU Alm.del
Offentligt
942758_0001.png
942758_0002.png
942758_0003.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Administrationsafdelingen
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
13. januar 2011ØkonomikontoretRikke Ørum Petersen2010-0030-013120906
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 385 (Alm. del), som Folke-tingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 24. november 2010.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Villum Christensen (LA).
Lars Barfoed/Barbara Bertelsen
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 385 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):

”Det fremgår af politiforliget fra den 6. november 2010, at af-lønningen af politielever ændres, så de overgår til SU i skole-perioderne. Hvordan påtænker man at sikre, at politieleverneikke tvinges til at måtte betale SU tilbage, fordi deres indtje-ning i praktikperioderne overstiger den indtjeningsgrænse,der gælder for SU-modtagere i dag og i regeringens udspil tilny SU-aftale?”

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentetfølgende udtalelse fra Rigspolitiet, hvortil der henvises:”Rigspolitiet kan oplyse, at politiforliget af 6. november 2010i forhold til punktet om politielevers overgang til SU i skole-perioder følger anbefalingen i pkt. 2.2.12 i rapporten fra Ud-valget for en budgetanalyse af politiet 2009-2010. I udvalgetsrapport anføres det i kapitel 9, afsnit 9.3.4, bl.a., at politiele-vernes høje indkomst i praktikperioden/praktikperioderne vilbetyde, at politieleverne som udgangspunkt vil overskrideden maksimale indtjening ved siden af SU (fribeløbet) ogdermed være nødsaget til at framelde enkelte måneders SU.Udvalget peger imidlertid på, at dette vil kunne undgås, hvisder sker en justering i SU-lovgivningen, så politielevernesfribeløb forhøjes med den indtægt, politieleverne modtager ipraktikperioderne og ved udførelse af særlige politiopgaver.Udvalget peger endvidere på, at en lignende ordning alleredefindes for studerende, der har indgået kontrakt med forsvaretog deltager i internationale missioner.Studerendes fribeløb afhænger af en række forudsætninger,herunder om der er tale om en udeboende eller hjemmeboen-de, og om den studerende har børn eller ej. Herudover har detf.eks. indflydelse på en beregning af, om en studerende over-skrider fribeløbet, hvornår på året den studerende påbegynderuddannelse, hvor lange og hvor mange praktikperioder der ertale om, om den studerende har haft beskæftigelse inden ud-dannelsens start, om den studerende har beskæftigelse underskoleperioder, og hvad den pågældende tjener/har tjent.Rigspolitiets foreløbige beregninger bekræfter det af ”Udval-get for en budgetanalyse af politiet 2009-2010” anførte om, aten stor del af de fremtidige politielever vil overskride fribe-løbet, hvis de ikke framelder SU-klip. Fra maj 2012, hvor po-litiets grunduddannelse forventes omlagt til en ny grundud-dannelse med tre teorimoduler og to praktikmoduler, vil2
overskridelsen af fribeløbet imidlertid – efter de nugældendeSU-regler – være beskeden.”Justitsministeriet kan supplerende oplyse, at regeringens udspil til en SU-reform bl.a. indeholder en forhøjelse af det laveste fribeløb med 2.500 kr.pr. måned, så de studerende får frihed til at tjene flere penge uden at blivemodregnet i SU. En sådan generel forhøjelse af fribeløbet vil naturligvishave betydning for, om politielevers indtjening overstiger det beløb, somman som studerende må tjene, uden at dette påvirker retten til at modtageSU.Justitsministeriet kan endvidere oplyse, at Justitsministeriet sammen medUndervisningsministeriet for tiden overvejer udformningen af en ændringaf SU-loven, således at politielevernes fribeløb forhøjes med den indtægt,som eleverne modtager i praktikperioderne og ved udførelse af særligepolitiopgaver. En sådan ændring vil betyde, at politieleverne ikke skalfravælge eller tilbagebetale SU som følge af den indtjening, de har ipraktikperioderne og ved udførelse af særlige politiopgaver.
3