Retsudvalget 2010-11 (1. samling)
REU Alm.del
Offentligt
933297_0001.png
933297_0002.png
933297_0003.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
13. december 2010Civil- og Politiafde-lingen2010-150-2029JEE43834
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 339 (Alm. del), som Folke-tingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 16. november 2010.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Marlene Harpsøe (DF).
Lars Barfoed/Carsten Kristian Vollmer
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 339 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Hvor mange personer, der er voldtruede eller voldsramte,henvender sig årligt til politiet for at få udleveret en over-faldsalarm, og hvor mange af disse får afslag på en over-faldsalarm og med hvilken begrundelse?”

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Rigspolitiet, der har oplyst følgende:”1. Det kan indledningsvis oplyses, at politiets udlevering afoverfaldsalarmer beror på en konkret politimæssig vurderingi det enkelte tilfælde.Spørgsmålet vurderes bl.a. på baggrund af en samtale medden i sagen relevante person samt en vurdering af sagens øv-rige omstændigheder. I den forbindelse søges det klarlagt,hvorvidt der er tale om en konkret trussel mod den pågæl-dende, herunder om der er en reel mulighed for, at den på-gældende kan blive udsat for vold eller lignende. I forlængel-se heraf vurderes det, hvorvidt udlevering af en overfalds-alarm kan medvirke til at nedsætte risikoen for, at den pågæl-dende udsættes for strafbare forhold, og dermed tillige vilkunne have en tryghedsskabende effekt.

2.

Udlevering af overfaldsalarm sker oftest i forbindelse medsager om trusler og vold eller i tilknytning til udstedte tilhold,herunder i æresrelaterede eller rocker-/banderelaterede sager.Det bemærkes, at spørgsmålet om udlevering af en overfalds-alarm ofte drøftes som led i en generel dialog med den på-gældende om dennes situation, hvorunder det tillige drøftes,hvilke forholdsregler den pågældende i øvrig kan tage. I nog-le tilfælde vil dette føre til, at den pågældende foretrækkerf.eks. at anvende sin egen mobiltelefon til at kontakte 112 itilfælde, hvor vedkommende konkret føler sig truet. I mangetilfælde er der således ikke tale om, at der fremsættes en kon-kret anmodning, der fra politiets side imødekommes eller af-slås.

3.

Der sker ikke en særskilt registrering af sådanne drøftelsereller anmodninger i politiets sagsbehandlingssystem, og deter som følge heraf ikke muligt at oplyse, hvor mange perso-ner, der årligt henvender sig med henblik på udlevering af enoverfaldsalarm, eller hvor ofte spørgsmålet i øvrigt overvejesi forbindelse med behandling af en straffesag mv.
2
Politikredsene har imidlertid over for Rigspolitiet givet enskønsmæssigt vurdering af, i hvilket omfang der gives afslagpå udlevering af overfaldsalarmer.De fleste af landets politikredse har i den forbindelse oplyst,at man ikke har oplevet kapacitetsproblemer i relation til ud-levering af overfaldsalarmer, som ikke har kunnet afhjælpesved f.eks. udlån fra andre kredse. Nogle kredse har tilkende-givet, at der ikke ses at være givet afslag på anmodninger omudlevering af overfaldsalarmer. De fleste kredse har imidler-tid oplyst, at man har givet afslag på udlevering af overfalds-alarmer i tilfælde, hvor der ikke er fundet et politimæssigtgrundlag for udleveringen.

4.

Kun en enkelt politikreds har tilkendegivet, at man har af-vist at udlevere overfaldsalarmer på grund af kapacitetspro-blemer. Østjyllands Politi har således oplyst, at der i 2010blev udleveret overfaldsalarmer i 38 tilfælde. Østjyllands Po-liti vurderer, at man i samme periode har afslået at udlevereoverfaldsalarmer i 16 tilfælde, da der ikke fandtes politimæs-sigt grundlag for udleveringen, samt i ca. 15 tilfælde grundetkapacitetsproblemer. Østjyllands Politi har meddelt, at kred-sen nu har erhvervet et yderligere antal overfaldsalarmer.”Der kan i øvrigt henvises til Justitsministeriets besvarelser af 8. novem-ber 2010 af spørgsmål nr. 201 og 202 (Alm. del) fra Folketingets Retsud-valg, hvor der bl.a. er givet nærmere oplysninger om de enkelte politi-kredses erhvervelser af overfaldsalarmer siden 2008.Det tilføjes, at Rigspolitiets Nationale Efterforskningsstøttecenter (NEC)vil tage initiativ til en drøftelse med Landsorganisationen af Kvindekri-secentre omkring spørgsmålet om politiets udlevering af overfaldsalar-mer, jf. herved det anførte i den samtidige besvarelse af spørgsmål nr.336 (Alm. del).
3