Retsudvalget 2010-11 (1. samling)
REU Alm.del
Offentligt
947183_0001.png
947183_0002.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
24. januar 2011Civil- og Politiafde-lingen2010-150-2025JEE43853
Hermed sendes endelig besvarelse af spørgsmål nr. 313 (Alm. del), somFolketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 11. november2010. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Line Barfod (EL).
Lars Barfoed/Carsten Kristian Vollmer
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 313 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Ministeren bedes redegøre for, om teleselskaberne og andre,der er pålagt forpligtelser i forbindelse med logningsbekendt-gørelsen, må opkræve et gebyr af kunderne til dækning afomkostningerne.”

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Ministeriet for Videnskab Teknologi og Udvikling, der harhenvist til daværende videnskabsminister Helge Sanders besvarelse af27. marts 2008 af spørgsmålet nr. S 939 fra medlem af Folketinget HanneAgersnap (SF). Af besvarelsen fremgår bl.a. følgende:”Det er således i telelovgivningen forudsat, at udgifter for-bundet med indretning af systemerne med henblik på at gøreindgreb i meddelelseshemmeligheden mulige skal afholdes afteleudbyderne. Det er ikke nærmere fastsat i telelovgivnin-gen, hvordan teleselskaberne skal dække denne udgift i orga-nisationen.Jeg mener derfor, at det må være op til teleudbyderne at be-slutte, hvorvidt de vil afholde disse udgifter selv, eller om devil opkræve dækning for udgiften hos den enkelte kunde. Deter således en naturlig konsekvens af lovgivningen, hvis tele-udbyderne vælger at lade forbrugerne betale for udgifterne –herunder for logning.”Ministeriet for Videnskab Teknologi og Udvikling har i tilknytning hertiloplyst følgende:”Der er ikke i telelovgivningen regler, der særskilt regulererteleudbydernes adgang til at dække udgifterne til logning vedopkrævning af gebyrer. Det er dog vigtigt, at gebyrbegrebetbruges korrekt og hensigtsmæssigt, og Videnskabsministeriethar derfor været i dialog med brancheorganisationen Tele-kommunikationsindustrien (TI) herom. Som en udløber herafhar TI i november 2010 udsendt en opfordring til alle organi-sationens medlemmer om en ensartet anvendelse af gebyrbe-grebet.”Det tilføjes, at politiet yder godtgørelse til teleselskaberne for de faktiskeudgifter, der er forbundet med teleselskabernes bistand til gennemførelseaf konkrete indgreb i meddelelseshemmeligheden.
2