Retsudvalget 2010-11 (1. samling)
REU Alm.del
Offentligt
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
24. januar 2011Civil- og Politiafde-lingen2010-150-2023JEE43807
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 307 (Alm. del), som Folke-tingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 9. november 2010.
Lars Barfoed/Carsten Kristian Vollmer
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 307 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:
”Ministeren bedes kommentere artikel på www.informa-tion.dk "Bent Jensen tilsidesætter PET-vilkår" fra den 8. no-vember 2010.”Svar:
1.
Den nævnte artikel omhandler indholdet af skriftet ”Fodnote 4”, der erforfattet af professor, dr.phil. Bent Jensen og offentliggjort af Center forKoldkrigsforskning (et uafhængig forskningscenter under Forsvarsmini-steriet) på centerets hjemmesidewww.cfkf.dk.Det anføres i artiklen, at Bent Jensen – der har haft adgang til PolitietsEfterretningstjenestes arkiver i kraft af sin stilling som leder af Center forKoldkrigsforskning – har tilsidesat vilkårene for arkivadgangen i forbin-delse med offentliggørelsen af ”Fodnote 4”. Det anføres i tilknytning her-til, at Politiets Efterretningstjeneste ikke har ønsket at svare på, om efter-retningstjenesten har reageret på Bent Jensens ”gentagne tilsidesættelse”af vilkårene for arkivadgangen.Justitsministeriet skal i den anledning indledningsvis bemærke, at mini-steriet af principielle grunde ikke finder i en folketingsbesvarelse at bur-de udtale sig om, hvorvidt navngivne personer konkret har handlet i stridmed de vilkår, som er fastsat for de pågældendes adgang til Politiets Ef-terretningstjenestes arkiver. Justitsministeriet finder endvidere ikke atburde udtale sig om, hvordan der i givet fald måtte være reageret i kon-krete tilfælde af tilsidesættelse af sådanne vilkår.2.
Mere generelt kan Justitsministeriet oplyse, at der siden 2000 er blevetgivet et antal forskere adgang til Politiets Efterretningstjenestes arkiver iforbindelse med udarbejdelse af konkrete forskningsprojekter om denkolde krig. En sådan adgang er blevet givet til forskere tilknyttet DanskInstitut for Internationale Studier (DIIS) i forbindelse med instituttets ud-redning om Danmark under den kolde krig, til forskere tilknyttet Centerfor Koldkrigsforskning og – i overensstemmelse med Folketingets vedta-gelse nr. V 39 i forbindelse med forespørgselsdebat F1 den 21. januar2003 – til et mindre antal andre forskere.Det er en forudsætning for, at en forsker kan få adgang til Politiets Efter-retningstjenestes arkiver, at den pågældende sikkerhedsgodkendes. End-videre vil den pågældende være underlagt tavshedspligt om fortrolige
2
oplysninger, som forskeren måtte få kendskab til gennem sin adgang tilefterretningstjenestens arkiver.Hvis en forsker uberettiget videregiver fortrolige oplysninger, som ved-kommende har fået kendskab til gennem sin adgang til Politiets Efterret-ningstjenestes arkiver, vil det – alt efter forholdets karakter – bl.a. kunneføre til indskærpelse af vilkårene for arkivadgangen, fratagelse af adgan-gen til de pågældende arkiver, tilbagekaldelse af den pågældendes sik-kerhedsgodkendelse og politianmeldelse.Det kan i tilknytning hertil oplyses, at Politiets Efterretningstjeneste lø-bende er opmærksom på, hvordan oplysninger, som stammer fra efterret-ningstjenestens arkiver, anvendes. Justitsministeriet har i den forbindelsetillid til, at Politiets Efterretningstjeneste konkret vurderer, om en givenanvendelse indebærer, at fortroligt materiale kompromitteres, og at efter-retningstjenesten i givet fald vil tage de nødvendige skridt i den anled-ning.Der kan i øvrigt henvises til de samtidige besvarelser af spørgsmål nr.314 og 315 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg om de nærmere ret-ningslinjer for forskeres adgang til at Politiets Efterretningstjenestes ar-kiver.
3