Retsudvalget 2010-11 (1. samling)
REU Alm.del
Offentligt
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Lovafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
23. december 2010Strafferetskontoret2010-792-1513RAJ41704
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 269 (Alm. del), som Folke-tingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 5. november 2010.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karsten Lauritzen (V).
Lars Barfoed/Ole Hasselgaard
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 269 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):
”På baggrund af ministerens nedsatte arbejdsudvalg, der skalfremkomme med forslag til brugerregistrering af taletidskort,hotspots, internetcaféer m.v., hvordan forholder ministerensig til behovet og nødvendigheden af dette initiativ, når derhenses til et allerede i forvejen så gennemreguleret område?”Svar:
1.
I sommeren 2006 færdiggjorde en arbejdsgruppe under Justitsministe-riet med repræsentanter fra Videnskabsministeriet og Politiets Efterret-ningstjeneste sine overvejelser om mulige tiltag i forhold til brugerregi-strering ved anvendelse af henholdsvis taletidskort, internetcaféer, gratishotspots og internetadgang på biblioteker.Arbejdsgruppen anbefalede bl.a., at der ikke blev indført et krav om regi-strering af oplysninger om købere af taletidskort. Som begrundelse herforanførte arbejdsgruppen bl.a., at mange taletidskort blev solgt i kioskmil-jøet, hvor det var vanskeligt at håndhæve et krav om registrering af op-lysninger om købere, og at det ville være ganske omkostningsfuldt fortelebranchen at gennemføre et krav om indretning af tekniske systemermed henblik på brugeridentifikation.Med hensyn til gratis hotspots og internetadgang på biblioteker mv. anbe-falede arbejdsgruppen, at der blev arbejdet videre med at afklare proble-mernes omfang og skitsere mulige løsninger.2.
Siden den nævnte arbejdsgruppe færdiggjorde sine overvejelser, harPolitiets Efterretningstjeneste og det øvrige politi oplevet en betydeligstigning i de problemer, som brugen af uregistrerede taletidskort udgør iforbindelse med efterforskningen af bl.a. sager om terrorisme og organi-seret kriminalitet. Politiets Efterretningstjeneste har således konstateret,at uregistrerede taletidskort nu optræder i stort set alle deres operationerog efterforskninger, ligesom det er Rigspolitiets erfaring, at uregistreredetaletidskort systematisk anvendes i forbindelse med organiseret krimina-litet – herunder bande- og rockerkriminalitet – som et middel til at und-drage sig politiets efterforskning.Politiets Efterretningstjeneste og Rigspolitiet har endvidere peget på, atden stigende udbredelse af gratis hotspots på offentligt tilgængelige ste-der vanskeliggør mulighederne for at efterforske sager om terrorisme og2
organiseret kriminalitet, hvor telefon- og internetaflytning ofte er et afgø-rende efterforskningsredskab.3.
På baggrund af den beskrevne stigning i de efterforskningsmæssigeproblemer, der knytter sig til brugen af uregistrerede taletidskort, gratishotspots og internetadgang på biblioteker mv., har regeringen i 2009 ned-sat en arbejdsgruppe, der på ny overvejer mulighederne for at indføre enordning med brugerregistrering på disse områder. Arbejdsgruppen for-ventes at afslutte sine overvejelser i begyndelsen af 2011.
3