Retsudvalget 2010-11 (1. samling)
REU Alm.del
Offentligt
925032_0001.png
925032_0002.png
925032_0003.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
1. december 2010Civil- og Politiafde-lingen2010-150-2011JEE43739
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 263 (Alm. del), som Folke-tingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 5. november 2010.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karen Hækkerup (S).
Lars Barfoed/Carsten Kristian Vollmer
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 263 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Er det ministerens opfattelse, at det fald, der er i antallet afanmeldelser i Gjellerup og Vollsmose fra 2008 til 2009, erudtryk for, at kriminaliteten i de to områder er faldet, ellerkan der ifølge ministerens opfattelse ligge andre årsager bagfaldet, såsom at flere anmeldelser trækkes tilbage, eller endnuværre, at folk i de to områder slet ikke anmelder kriminalitet,fordi de enten ikke har tillid til at en anmeldelse vil føre no-get med sig, eller at der i områderne er udviklet en form forselvjustits, således at kriminalitet håndteres internt, uden atmyndighederne inddrages?”

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Rigspolitiet, der for så vidt angår antallet af anmeldelser mv.har oplyst følgende:”Østjyllands Politi har oplyst, at der i 2008 blev indgivet1.487 anmeldelser vedrørende strafbare forhold (overtrædel-ser af straffeloven og særlovgivning) med gerningssted i Gel-lerup-området, mens antallet i 2009 udgjorde 1.280.Fyns Politi har oplyst, at politiet i 2008 og 2009 modtog hen-holdsvis 1.375 og 1.391 anmeldelser vedrørende strafbareforhold (overtrædelse af straffeloven og særlovgivning) hid-rørende fra Vollsmose-området, som er defineret ved af-grænsning af gaderne Ejbygade, Kertemindevej, VollsmoseAlle og Åsumvej.Det er ikke muligt umiddelbart at opgøre, hvor mange an-meldelser der eventuelt efterfølgende er ønsket trukket tilba-ge af anmelderen, idet dette ville forudsætte en manuel gen-nemgang af samtlige anmeldelser.Det skal i den forbindelse understreges, at det – i sager derforfølges af det offentlige – er politiet, der er berettiget ogforpligtet til at vurdere, om der er grundlag for at indlede el-ler fortsætte en strafferetlig efterforskning, jf. herved retsple-jelovens § 742. En anmelders eventuelle ønske om efterføl-gende at trække anmeldelsen tilbage er således ikke i sig selvafgørende for politiets vurdering af den konkrete sag.Rigspolitiet har endvidere oplyst følgende for så vidt angår baggrundenfor udviklingen i antallet af anmeldelser:”Det er Østjyllands Politis vurdering, at det fald i antallet afanmeldelser, der er sket fra 2008 til 2009, er udtryk for et re-elt fald i kriminaliteten begået i Gellerup-området. Eksem-2
pelvis er det politiets erfaring, at der stort set ikke forekom-mer gaderøverier eller umotiverede voldelige overfald i om-rådet.Østjyllands Politi vurderer endvidere, at problemerne medstrafbare forhold, der på grund af påvirkning fra gernings-mænd eller andre enten ikke bliver anmeldt til politiet ellersom efterfølgende bliver trukket tilbage, ikke har ændret sigbetydeligt de seneste år. Østjyllands Politi har imidlertid –bl.a. gennem en øget tilstedeværelse i lokalområdet – i højeregrad end tidligere været i stand til at afdække det, når der ikonkrete tilfælde har været problemer af den nævnte karak-ter.Antallet af anmeldelser vedrørende strafbare forhold i Volls-mose-området er tilnærmelsesvis uændret fra 2008 til 2009.Fyns Politi har i den forbindelse oplyst, at der kan konstatereset mindre fald i, hvis antallet af registrerede hændelser (dvs.politiets dispositioner i forbindelse med uro, husspektakler,sociale sager mv.) medregnes, idet det samlede antal af an-meldelser og hændelser i 2008 udgjorde 2.219 og 2.129 i2009. Der er dog efter Fyns Politis opfattelse ikke belæg forat antage, at der skulle være særlige grunde hertil. Der må så-ledes antages at være tale om et almindeligt forekommendeperiodeudsving.Rigspolitiet bemærker i den forbindelse, at det tilsvarende an-tal af anmeldelser og hændelser (dvs. politiets dispositioner iforbindelse med uro, husspektakler, sociale sager mv.) i Gel-lerup-området ifølge Østjyllands Politi udgjorde 2.597 i 2008og 2.273 i 2009.”Det tilføjes, at det er helt uacceptabelt, hvis der udvikler sig parallellesamfund, hvor man ordner konflikter uden om retssystemet. Derfor ind-går det også som et centralt element i regeringens strategi ”Ghettoentil-bage til samfundet – Et opgør med parallelsamfund i Danmark”fra ok-tober 2010, at der skal være en stærk politiindsats i udsatte boligområder.Som led i politiindsatsen vil politiet gennem en aktiv, lokal tilstedeværel-se sikre tillid til og respekt for myndighederne. Denne del af politiindsat-sen tager netop sigte på at modvirke parallelsamfund.
3