Retsudvalget 2010-11 (1. samling)
REU Alm.del
Offentligt
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Civil- og Politiafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
7. januar 2011Dyrevelfærdskontoret2010-150-2010MGJ40137+ bilag
Hermed sendes endelig besvarelse af spørgsmål nr. 262 (Alm. del), somFolketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 5. november2010. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Marlene Harpsøe (DF).
Lars Barfoed/Jens Teilberg Søndergaard
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 262 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):
”Vil ministeren kommentere artiklen ”Afdelingsbestyrelse:Lov om kamphunde virker ikke” fra BOLIGEN nr. 11 – 2010og de i artiklen viste billeder, samt herunder besvare:- om ministeren har forståelse for, at afdelingsbestyrelsenføler sig skuffede over politiets håndtering af de i artiklenomtalte sager, og- om ministeren mener, der skal lægges dyremishandling tilgrund for at fjerne ulovlige hunde, og- om ministeren finder politiets arbejde godt nok, når be-skeden til afdelingsbestyrelsen for ikke at gribe ind er, atder ikke er nok ressourcer, og- om hvordan ministeren vil sikre, at politiet handler jf. lo-ven, når de møder ulovlige hunde i deres arbejde, og- om ministeren vil redegøre for de retningslinjer, som eromtalt af vicepolitiinspektør i Ålborg, Poul Severinsen, iartiklen, samt- om hvilke politikredse der har fået udarbejdet og imple-menteret retningslinjer?”Svar:
I den omtalte artikel i Boligselskabernes Landsforenings blad, BOLI-GEN, beskrives en sag, hvor en lejer i en boligforening holdt hunde, derangiveligt var af racen amerikansk staffordshire terrier og dermed omfat-tet af hundelovens forbudsordning.Ifølge artiklen skulle Nordjyllands Politi – efter at have besigtiget hunde-holdet – have afvist at gribe ind med den begrundelse, at der ikke vartegn på dyremishandling, at politiet ikke kunne se, om der var tale om enulovlig hunderace, samt at politiet ikke havde tilstrækkelige ressourcer.Det fremgår endvidere af artiklen, at Nordjyllands Politi efterfølgendehar udarbejdet retningslinjer for politiets håndtering af sager om kamp-hunde.Justitsministeriet kan oplyse, at det følger af hundelovens § 1 a, stk. 1 og2, der trådte i kraft den 1. juli 2010, at besiddelse og avl af 13 nærmerebestemte hunderacer, herunder amerikansk staffordshire terrier, samtkrydsninger, hvori de nævnte hunderacer indgår, er forbudt. Personer,som den 17. marts 2010 besad en hund, der er omfattet af forbudsordnin-gen, kan dog fortsat besidde hunden under visse nærmere betingelser, jf.§ 3, stk. 4, i lov nr. 717 af 25. juni 2010 om ændring af lov om hunde ogdyreværnsloven.2
Hunde, der holdes i strid med forbudsordningen, aflives ved politiets for-anstaltning, jf. hundelovens § 1 b, stk. 1.Er der tvivl om, hvorvidt en hund tilhører en af de racer eller krydsningerheraf, som er omfattet af forbuddet i hundelovens § 1 a, kan politiet stillekrav om, at besidderen dokumenterer hundens race eller type, jf. lovens §1 b, stk. 2. Hvis besidderen ikke straks kan fremlægge tilstrækkelig do-kumentation, træffer politiet foranstaltninger med henblik på midlertidigtat fjerne hunden fra besidderen, jf. § 1 b, stk. 3. Har besidderen ikke in-den for en frist, som politiet fastsætter, fremlagt tilstrækkelig dokumenta-tion for, at hunden ikke tilhører en af de racer eller krydsninger, som eromfattet af forbuddet i § 1 a, anses hunden for at være holdt i strid medforbuddet, jf. § 1 b, stk. 4.For så vidt angår politiets håndhævelse af hundelovens forbudsordningkan Justitsministeriet oplyse, at det fremgår af bemærkningerne til for-slaget til lov om ændring af lov om hunde og dyreværnsloven (L 163), atindførelsen af en forbudsordning vil indebære, at politiet fremover i enrække sammenhænge skal have væsentligt øget fokus på sager om farligehunde.Til brug for besvarelsen af spørgsmålet har Justitsministeriet endvidereindhentet en udtalelse fra Rigspolitiet, der om politiets interne retnings-linjer har oplyst følgende:”Rigspolitiet har den 1. juli 2010 udarbejdet en vejledningom behandling af sager efter hundeloven, som er tilgængeligpå politiets interne net (POLNET).Rigspolitiet kan endvidere oplyse, at Københavns VestegnsPoliti, Sydøstjyllands Politi, Midt- og Vestjyllands Politi,Bornholms Politi og Nordjyllands Politi har udarbejdet inter-ne retningslinjer vedrørende behandlingen af sager om for-budte hunde. Nordsjællands Politi, Midt- og VestsjællandsPoliti, Fyns Politi og Københavns Politi er i gang med udar-bejdelsen af interne retningslinjer. Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi, Syd- og Sønderjyllands Politi og ØstjyllandsPoliti har ikke udarbejdet interne retningslinjer vedrørendeforbudte hunde.Kopi af Nordjyllands Politis interne retningslinjer om be-handlingen af sager vedrørende forbudte hunde er vedlagt tilorientering.
3
Nordjyllands Politi har i relation til vejledningen oplyst, atdet konkrete ”actioncard” om ulovlige hunde er udstedt afNordjyllands Politi og primært retter sig mod det personale,som i første omgang vil blive inddraget ved hændelser ommulige ulovlige hunde. ”Actioncardet” gengiver kortfattetcentrale elementer i regelsættet, foto af hunderacerne og medmulighed for at se de bredere og mere uddybende retningslin-jer for sagsbehandlingen, som er indeholdt i Rigspolitiets vej-ledning.Oplysningerne i ”actioncardet” er af vejledende karakter tilbrug for overvejelser om – primært indledende – disponerin-ger og sagsbehandling i den konkrete situation.Afslutningsvis kan det oplyses, at Rigspolitiet har planer omat udbyde kurser for landets politikredse i behandling af sageri medfør af hundeloven i løbet af næste halvår.”
4