Retsudvalget 2010-11 (1. samling)
REU Alm.del
Offentligt
924218_0001.png
924218_0002.png
924218_0003.png
924218_0004.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Lovafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
30. november 2010Strafferetskontoret2010-792-1465LBI40851
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 225 (Alm. del), som Folke-tingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 1. november 2010.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karina Lorentzen Dehnhardt (SF).
Lars Barfoed/Ole Hasselgaard
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 225 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):

”Hvilke nye tiltag overvejer ministeren i forhold til en bedrebeskyttelse af personer, der vidner mod bandemedlemmer?”

Svar:

En af regeringens vigtigste prioriteter er at bekæmpe den alvorlige krimi-nalitet i bande- og rockermiljøerne og dæmme op for den bandekonflikt,som blussede op i 2008. Beskyttelse af personer, der vidner mod bande-medlemmer, er derfor også et område, der ligger regeringen på sinde. Ju-stitsministeriet kan oplyse følgende om igangværende og kommende til-tag på området:Politiet kan i dag efter omstændighederne iværksætte en rækkeforanstaltninger med henblik på at beskytte vidner, der risikerer atblive ofre for kriminalitet.I tilfælde, hvor der opstår spørgsmål om beskyttelse af et vidne,kan politikredsene – eventuelt i samarbejde med den overordnedeanklagemyndighed og Politiets Efterretningstjeneste – iværksættebeskyttelsesforanstaltninger for det pågældende vidne, f.eks. iform af patruljering og bevogtning.I helt ekstraordinære tilfælde, hvor de foranstaltninger, som kaniværksættes af politikredsene, ikke anses for tilstrækkelige, kanPolitiets Efterretningstjeneste iværksætte vidnebeskyttelsesforan-staltninger inden for rammerne af det såkaldte vidnebeskyttelses-program. Programmet har i sin nuværende form eksisteret siden2001.I de mest alvorlige tilfælde kan der foretages et fuldstændigt iden-titetsskifte, og den pågældende kan eventuelt også hjælpes til etnyt liv i et andet land. For at identitetsskifte skal kunne gennem-føres, skal vidnet medvirke til processen og overholde en rækkekonkret fastsatte betingelser. Vidnet skal således være indstilletpå bl.a. at afbryde kontakten til sin familie, venner og øvrige om-gangskreds, ligesom vidnet må opgive arbejde eller uddannelse.Vidnebeskyttelsesprogrammet kan ikke gennemføres, hvis vidnetikke overholder disse betingelser.
2
Regeringen har endvidere taget initiativ til at udarbejde et natio-nalt koncept for et såkaldt exit-program, der har til formål athjælpe personer med tilknytning til bande- og rockermiljøet, somer motiverede for at komme ud af miljøet og har brug for særlighjælp og støtte i den forbindelse.Arbejdet med et nationalt koncept for et exit-program finder sted iregi af en projektgruppe under Rigspolitiet. Projektgruppen for-ventes meget snart at være klar med et oplæg til et nationalt kon-cept, som herefter vil blive behandlet i det tværministerielle ud-valg til koordinering af indsatsen mod bande- og rockerkriminali-tet.
Kriminalforsorgen, der deltager i Rigspolitiets projektgruppe, føl-ger løbende den generelle udvikling på området og i de enkelteindsattes relationer til bande- og rockermiljøet for at sikre en hen-sigtsmæssig sammensætning af indsatte i kriminalforsorgens in-stitutioner. Det drejer sig bl.a. om at holde medlemmer af de for-skellige bande- og rockergrupperinger adskilt for at minimere ri-sikoen for voldelige sammenstød og trusler mv. mellem gruppe-ringerne. Kriminalforsorgen er i den forbindelse særligt opmærk-somme på den gruppe af indsatte med tilknytning til bande- ogrockermiljøet, der samarbejder med politiet og vælger at vende dekriminelle grupper ryggen, og som derfor må betegnes som sær-ligt udsatte.Spørgsmålet om sikkerheden for afsonere, der er truet af andreindsatte, indgår i øvrigt i den igangværende analyse af kriminal-forsorgens fremtidige kapacitets- og sikkerhedsbehov. Analysenforventes at være færdig inden udgangen af 2010.Som led i satspuljeaftalen for 2011 er der afsat fire mio. kr. i 2011til et særligt bande-exitprojekt i kriminalforsorgen. Projektet hartil formål – via en intensiv individuel indsats – at hjælpe indsatte,der enten er på vej ind i bande- og rockermiljøet eller allerede ertilknyttet disse grupperinger, ud af miljøet igen. Projektet skaldesuden modvirke, at unge indsatte rekrutteres til bande- og rock-ermiljøet. Der er tale om et pilotprojekt, som vil blive gennemførti 2011 og efterfølgende evalueret.
3
Justitsministeriet forventer herudover i begyndelsen af 2011 atfremsætte et lovforslag om ændring af retsplejeloven, som har tilformål at udvide domstolenes mulighed for at tillade brug af ano-nyme vidner i straffesager.Rigsadvokaten vil endvidere udarbejde en meddelelse til ankla-gemyndigheden, der generelt skal bidrage til en bedre forståelsefor sagsgangene i de sager, hvor der er et forhøjet sikkerhedsni-veau, som f.eks. i sager om bandekriminalitet. Meddelelsen vilbl.a. indeholde retningslinjer for anklagemyndighedens håndte-ring af sager, hvor der kan blive tale om at anvende retsplejelo-vens regler om anonym vidneførsel, herunder med henblik på atsikre, at et anonymt vidnes identitet ikke afsløres.
4