Retsudvalget 2010-11 (1. samling)
REU Alm.del
Offentligt
918486_0001.png
918486_0002.png
918486_0003.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
19. november 2010Lovafdelingen2010-792-1465LOJ42944
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 224 (Alm. del), som Folke-tingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 1. november 2010.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karina Lorentzen Dehnhardt (SF).
Lars Barfoed/Ole Hasselgaard
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 224 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):

”Ministeren bedes redegøre for, hvornår indsatte i Kriminal-forsorgen er berettiget til at modtage psykologhjælp og hvormange som benytter den mulighed?”

Svar:

Indsatte i Kriminalforsorgens institutioner har ret til lægebehandling oganden sundhedsmæssig bistand. Dette fremgår af straffuldbyrdelseslo-vens § 45, stk. 1.Straffuldbyrdelseslovens bestemmelser om sundhedsmæssig bistand sup-pleres af anden lovgivning vedrørende sundhedsmæssig bistand, herun-der blandt andet sundhedsloven og tilhørende bekendtgørelser, herunderbekendtgørelse nr. 674 af 26. juni 2008 om tilskud til psykologbehand-ling i praksissektoren for særligt udsatte persongrupper. Denne bekendt-gørelse, som også gælder for indsatte i Kriminalforsorgens institutioner,giver under nærmere angivne betingelser mulighed for at få krisehjælp.Direktoratet for Kriminalforsorgen har oplyst, at Kriminalforsorgens in-stitutioner i varierende omfang har afsat ressourcer til psykiatrisk og psy-kologisk bistand til indsatte til opfyldelse af indsattes ret til behandlinghos psykiater og psykolog (efter henvisning fra praktiserende læge/insti-tutionens læge).Anstalten ved Herstedvester, som er Kriminalforsorgens behandlingsin-stitution for indsatte med særligt behov for psykiatrisk og/eller psykolo-gisk behandling, har således 10 fuldtidsansatte psykologer og tre fuld-tidsansatte psykiatere (samt for tiden en ubesat psykiaterstilling). Køben-havns Fængsler, der fungerer som landets største arresthus, har en fastan-sat psykolog med 16 timer ugentligt samt tre faste psykiatriske konsulen-ter, der er på fængslet samlet 24 timer ugentligt. De øvrige fængsler samtet større arresthus har tilknyttet psykiater på konsulentbasis, således atpsykiateren er i fængslet et fast antal timer om ugen. Herudover har en-kelte fængsler en fast psykolog tilknyttet i et bestemt antal timer ugent-ligt.Direktoratet for Kriminalforsorgen har endvidere oplyst, at i de situatio-ner, hvor en indsat i et fængsel, som ikke har psykolog ansat/tilknyttet,vurderes at have behov for at tale med en psykolog, kan fængslet henviseden indsatte til psykolog, hvis det konkret vurderes, at fængslets psykia-2
triske konsulent ikke kan hjælpe den indsatte. Fængslet dækker i givetfald udgiften til psykologbistanden.Hvis indsatte i arresthusene har et behov for psykologbistand, kan arrest-huset ansøge direktoratet om psykologbistand til den indsatte fra en sær-lig psykologpulje. Bevilling af psykologbistand til denne gruppe indsattegives hovedsageligt til krisebehandling, jf. ovennævnte bekendtgørelseom tilskud til psykologbehandling i praksissektoren for særligt udsattepersongrupper.Herudover er Kriminalforsorgen i visse tilfælde forpligtet til at tilbydeindsatte regelmæssige og længerevarende samtaler med f.eks. præst, lægeeller psykolog. Det drejer sig først og fremmest om indsatte under fortsatisolation, der er isoleret efter rettens bestemmelse i mere end 14 dage,samt indsatte udelukket fra fællesskab i mere end 14 dage.Direktoratet har endvidere oplyst, at Kriminalforsorgen ikke statistiskopgør antallet af indsatte, der benytter sig af muligheden for psykologbe-handling. Af en rundspørge til fængslerne, som direktoratet foretog i au-gust 2009, fremgik det imidlertid, at fængslerne (når bortses fra Køben-havns Fængsler og Anstalten ved Herstedvester) i 2008 havde et samletforbrug til psykologbehandling på ca. 1.500 timer.Direktoratet for Kriminalforsorgen har endvidere oplyst, at direktoratet i2009 har bevilget ressourcer til i alt 79 samtaleforløb á 12 timers varig-hed hos psykolog fra den ovennævnte psykologpulje til indsatte i arrest-huse.
3