Retsudvalget 2010-11 (1. samling)
REU Alm.del
Offentligt
910235_0001.png
910235_0002.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
3. november 2010Civil- og Politiafde-lingen2010-150-2004JEE43589
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 218 (Alm. del), som Folke-tingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 1. november 2010.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Peter Skaarup (DF).
Lars Barfoed/Carsten Kristian Vollmer
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 218 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Ministeren bedes oplyse, hvilke erfaringer den nationalefølgestab har indhentet, og hvilke ændringer i strategien dethar givet anledning til. Samt om alle politikredse har en sær-ligt uddannet ansat på området?”

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Rigspolitiet, der har oplyst følgende:”Rigspolitiet har nedsat en national følgestab for politietsindsats mod prostitutionens bagmænd, æresrelaterede forbry-delser, jalousidrab og andre alvorlige samlivsrelaterede for-brydelser. Følgestaben fungerer på centralt plan som en plat-form for faglige drøftelser, erfaringsudveksling og formidlingaf informationer mellem på den ene side Rigspolitiet og påden anden side udvalgte ressourcepersoner fra politikredsenesamt enkelte eksterne interessenter. Følgestabens arbejde harendnu ikke medført ændringer i strategien for indsatsen overfor æresrelaterede forbrydelser.Der er i politikredsene udpeget en eller flere kontaktpersoner,der fungerer som ressourcepersoner i sager vedrørende æres-relaterede forbrydelser. Kontaktpersonerne besidder en særligindsigt på området såvel i forhold til behandling af sagernesom i forhold til varetagelse af ofrenes særlige behov. Rigs-politiet har siden 2007 afholdt flere seminarer og temadagefor kontaktpersonerne om æresrelaterede forbrydelser, lige-som der er en hyppig kontakt dels indbyrdes mellem politi-kredsenes kontaktpersoner, dels mellem Rigspolitiet og poli-tikredsenes kontaktpersoner.Med henblik på at opdatere kontaktpersonernes viden omæresrelaterede forbrydelser samt generelt at udbrede kend-skabet til området kan det oplyses, at Rigspolitiet i november2010 afholder to landsdækkende orienteringsmøder for op til20 medarbejdere fra hver politikreds med henblik på udveks-ling af ”bedste praksis”. Orienteringsmøderne vil tillige bi-drage til Rigspolitiets overblik over de indhøstede erfaringer ipolitikredsene. Denne erfaring vil skulle indgå i en kommen-de opdatering af Rigspolitiets strategi for politiets indsatsover for æresrelaterede forbrydelser.”
2