Retsudvalget 2010-11 (1. samling)
REU Alm.del
Offentligt
923789_0001.png
923789_0002.png
923789_0003.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Lovafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
29. november 2010Formueretskontoret2010-792-1455TRM40965
Hermed sendes endelig besvarelse af spørgsmål nr. 1592 (Alm. del), somFolketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 17. september2010. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Benny Engelbrecht (S).
Lars Barfoed/Ole Hasselgaard
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 1592 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Vil ministeren tage initiativ til at rette op på den fejl i detdigitale tinglysningssystem, der forhindrer ejendomsadmini-stratorer i at udføre deres arbejde, fordi administratorerne ertvunget til at indtaste cpr-nummer for hver ejer i en ejen-domsforening, når foreningens vedtægter f.eks. skal tingly-ses?”

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen indhentet en udtalelse fraDomstolsstyrelsen, der har oplyst følgende:”Indledningsvis bemærkes, at der ikke er tale om, at der er enfejl i det digitale tinglysningssystem i relation til kravet om op-lysning af cpr-numre.Efter tinglysningslovens § 9, stk. 1, skal der ved anmeldelsenaf et dokument til tinglysning fremgå cpr- eller cvr-nummer påde ifølge dokumentet forpligtede og berettigede.Et af formålene med digitaliseringen af tingbogen har været au-tomatisering af den tinglysningsmæssige prøvelse i størst mu-ligt omfang. For at muliggøre dette har det været nødvendigt atopstille en række krav til de data, der skal indgå i enhver an-meldelse til tinglysning, således at disse kan behandles maski-nelt. Opfyldes disse krav ikke, vil anmeldelsen blive udtaget tilmanuel sagsbehandling med længere ekspeditionstid til følge.Kravet om angivelse af cpr- eller cvr-nummer i tinglysningslo-vens § 9, stk. 1, gør Tinglysningsretten i stand til at indhenterelevante identifikationsoplysninger og sikrer en entydig identi-fikation af den, der ønsker at disponere over en ret over fastejendom.Tinglysningsretten har over for Domstolsstyrelsen oplyst, atman har stor forståelse for de problemer, som ejerforeningernekan have med at få oplyst cpr-numre på de enkelte ejere i for-eningerne. Derfor accepterer Tinglysningsretten, at ejerfore-ningerne undlader at oplyse cpr-nummer i forbindelse med an-meldelsen, men alene anfører navn og adresse på de pågælden-de. Anvendelse af denne fremgangsmåde vil imidlertid medfø-re, at det anmeldte dokument ikke behandles automatisk på fåminutter, men at anmeldelsen udtages til manuel behandlingmed længere ekspeditionstid til følge.”
2
Som det fremgår af Domstolsstyrelsens udtalelse, har Tinglysningsrettentaget hånd om den problemstilling, som Folketingets Retsudvalg har rejsti spørgsmålet.På den anførte baggrund finder Justitsministeriet ikke anledning til at fo-retage sig yderligere i sagen.
3