Retsudvalget 2010-11 (1. samling)
REU Alm.del
Offentligt
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
7. januar 2011Civil- og Politiafde-lingen2010-150-1998JEE43827
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 185 (Alm. del), som Folke-tingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 1. november 2010.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karina Lorentzen Dehnhardt (SF).
Lars Barfoed/Carsten Madsen
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 185 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:
”Idet det er utilfredsstillende, at et indgribende middel somen administrativ frihedsberøvelse ikke kan dokumenteresmed hensyn til antal og omfang, vil ministeren da lade indbe-retningsordningen udvide, således at den omfatter alle admi-nistrative frihedsberøvelser og ikke kun dem ud over 6 timerog yderlige foretage en manuel optælling, når evalueringenkommer om 3 år.”Svar:
Der kan indledningsvis henvises til den samtidige besvarelse af spørgs-mål nr. 184 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg, hvori det årlige antaladministrative frihedsberøvelser efter politiloven er opgjort fordelt på enrække kategorier.Det kan endvidere oplyses, at fristerne i politiloven for administrativ fri-hedsberøvelse med henblik på i forbindelse med bl.a. opløb at afværgefare for offentlig orden eller sikkerhed mv. ved lov nr. 1107 af 1. decem-ber 2009 om ændring af straffeloven og lov om politiets virksomhed(Styrket indsats mod omfattende forstyrrelse af den offentlige ordenm.v.) blev forlænget fra 6 til 12 timer. Lovændringen trådte i kraft den 3.december 2009.Som opfølgning på den nævnte lovændring har Rigspolitiet iværksat enindberetningsordning omfattende alle frihedsberøvelser, der udstrækkesud over 6 timer. Justitsministeriet vil på baggrund af indberetningsord-ningen sende en orientering til Folketingets Retsudvalg, når de nye reglerhar virket i 3 år.Den nævnte indberetningsordning skal som nævnt ses i lyset af den udvi-delse af fristerne i politiloven for administrativ frihedsberøvelse medhenblik på i forbindelse med bl.a. opløb at afværge fare for offentlig or-den eller sikkerhed mv. fra 6 til 12 timer, som skete ved den ovenfor om-talte lovændring. Justitsministeriet finder ikke, at der herudover er behovfor en generel indberetningsordning på området. Der kan i den forbindel-se henvises til den samtidige besvarelse af spørgsmål nr. 184 (Alm. del)fra Folketingets Retsudvalg, hvoraf det fremgår, at en generel indberet-ningsordning i givet fald ville omfatte et meget stort antal frihedsberøvel-ser.
2