Retsudvalget 2010-11 (1. samling)
REU Alm.del
Offentligt
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
15. februar 2011Civil- og Politiafde-lingen2010-150-1996JEE43683
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 183 (Alm. del), som Folke-tingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 1. november 2010.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karina Lorentzen Dehnhardt (SF).
Lars Barfoed/Carsten Kristian Vollmer
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 183 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:
”Vil ministeren oversende en redegørelse for forløbet om-kring bombesprængningen på Hotel Jørgensen, når det kanlade sig gøre?”Svar:
Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Rigspolitiet. I den anledning har Rigspolitiet henvist til føl-gende udtalelse fra Københavns Politi:”1. Fredag den 10. september 2010 kl. 13.29 indgik en an-meldelse til Københavns Politis Radiotjeneste fra Hotel Jør-gensen om, at der netop havde været en eksplosion på et afhotellets toiletter. Anmeldelsen kom fra hotellets bestyrer,der straks blev anmodet om at evakuere hotellet.Det fremgik af anmeldelsen, at en person efter eksplosionenvar løbet fra hotellet. Han havde forinden været nede i kælde-ren, hvor han fra et garderobeskab havde hentet en skulderta-ske, som han medbragte på sin flugt. I forbindelse med an-meldelsen forelå der i øvrigt oplysninger om, at en mand, derblødte fra hænder og ansigt, var løbet ud af hotellet og i ret-ning mod Ørstedsparken.Ved politiets og brandvæsenets ankomst til stedet blev derstraks iværksat de nødvendige sikkerhedsmæssige afspærrin-ger i forhold til både gerningsstedet (hotellet) og Ørstedspar-ken, hvor der blev foretaget søgning med hundepatruljer.Det blev ca. kl. 14.00 oplyst, at vidner havde set, at en mandsvarende til det udsendte signalement var kommet løbendeind i Ørstedsparken, hvor han ved en fontæne øjensynligthavde vasket sig.Politiet foretog kl. 15.38 anholdelse af den formodede ger-ningsmand, der sandsynligvis havde skjult sig i parken eftereksplosionen. Efter anholdelsen blev han sikret liggende påjorden i Ørstedsparken, idet han skulle undersøges for even-tuel besiddelse af yderligere sprængstof.Kl. 16.55–19.21 foretog forsvarets ammunitionsrydningstje-neste i Ørstedsparken afmontering af muligt sprængstof påden anholdte, der herefter blev visiteret og tilset på stedet afen læge.Den anholdte blev derefter kørt til Rigshospitalet med hen-blik på behandling for de skader, som han havde pådraget sig,og gennemførelse af en personundersøgelse, herunder sikring2
af fingeraftryk samt materiale til bestemmelse af hans DNAprofil med henblik på identifikation.Der blev derudover gennemført adskillige andre efterforsk-ningsskridt, bl.a. ransagninger og besigtigelser af gernings-sted og andre lokaliteter, sikring af videoovervågning, vidne-afhøringer og undersøgelser af effekter.2.
Efterforskningen har vist, at den pågældende er kommet tilKøbenhavn med bus med afgang fra Bruxelles den 6. sep-tember 2010. Han ankom til København den følgende dag.Det fremgår ligeledes, at han i forbindelse med sin rejse tilDanmark har benyttet flere falske identiteter.Efter sin ankomst indlogerede han sig på Hotel Jørgensen. Pågrundlag af optagelser fra tv-overvågning er der fremkommetoplysninger om hans færden siden ankomsten til København,herunder at han to gange har indfundet sig på posthuset påØster Allé, hvor han bl.a. købte en lille brun papæske og enrulle klar tape, som han betalte kontant. Han var ved beggelejligheder forklædt med en sixpence kasket og store solbril-ler.Det antages, at han medbragte en bombe, som han senere for-søgte at ændre til en brevbombe, i hvilken forbindelse deneksploderede på toilettet på Hotel Jørgensen. Det er ligeledesantagelsen, at brevbomben var tiltænkt Jyllands Posten i Vi-by.Politiet foretog natten til den 11. september 2010 rundkast-ning af den pågældendes fingeraftryk via henholdsvis Euro-pol og Interpol. Den 13. september 2010 foretoges endvidererundkastning af hans DNA profil.Den pågældende blev varetægtsfængslet i isolation den 11.september 2010. Han blev sigtet for overtrædelse af straffe-lovens § 183 om bombesprængning og § 192 a om besiddelseaf skarpladt våben. Fristen for varetægtsfængslingen er lø-bende blevet forlænget.Den varetægtsfængslede person blev først identificeret den15. september 2010. Identifikationen skete på baggrund af enhenvendelse fra dagbladet BT den 14. september 2010 om af-tenen.3.
Sagen vedrørende bombesprængningen på Hotel Jørgensener fortsat under efterforskning, men der mangler på nuværen-de tidspunkt kun få efterforskningsskridt. Sagen vil derefter iløbet af kort tid blive afleveret til endelig juridisk behandling,hvorefter sagen forventes indbragt for Københavns Byret.
3
Efterforskningen af sagen har været foretaget både her i lan-det og i samarbejde med myndighederne i udlandet, i hvilkenforbindelse der er indgået en JIT (Joint Investigation Team)aftale med de belgiske myndigheder.Den 20. december 2010 blev den varetægtsfængslede personyderligere sigtet for overtrædelse af straffelovens § 114 (ter-rorisme). Efter en gennemgang af sagen sammen med forsva-reren har han herefter – i modsætning til tidligere – ønsket atlade sig afhøre af politiet.”
4