Retsudvalget 2010-11 (1. samling)
REU Alm.del
Offentligt
930701_0001.png
930701_0002.png
Folketingets Retsudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 8. december 2010
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
RKA/ J.nr. 2010-7772
Under henvisning til Folketingets Retsudvalg brev af 8. oktober 2010følger hermed socialministerens endelige svar på spørgsmål nr. 18(REU Alm. del).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Line Barfod (EL).
Spørgsmål nr. 18:”Ministeren bedes redegøre for erfaringerne fra Odense Kommune med athave én sagsbehandler til at håndtere alle sager om dømte i straffesager,der skal have behandlingstilbud, frem for, at det ligger spredt hos en rækkeforskellige sagsbehandlere, der ikke alle kan have den nødvendige viden omområdet.”
Svar:Justitsministeriet har til brug for min besvarelse af spørgsmålet oplyst:”Kriminalforsorgens erfaringer stammer fra et nu afsluttet samarbejdsprojektmellem Odense Kommune og Kriminalforsorgen for en særligt udvalgt grup-pe på ca. 50 personer i alderen 18-30 år. Gruppen var kendetegnet vedtilbagevendende kriminalitet. Projektet blev i daglig tale kaldt ”Den hårdekerne”.Odense Kommune havde i projektperioden ansat én sagsbehandler til atvaretage koordinationen af handleplaner og efterfølgende sagsbehandling afpersoner, der var omfattet af målgruppen.Direktoratet for Kriminalforsorgen har oplyst, at det er vurderingen, at det varpositivt, at Odense Kommune samlede koordineringen af sagerne hos énsagsbehandler. Dermed blev det mere overskueligt for Kriminalforsorgensmedarbejdere at kontakte kommunen, og både de indsatte og Kriminalfor-
2
sorgens medarbejdere oplevede, at der kom mere kontinuitet og kvalitet isamarbejdet.I 2009 udkom en rapport med titlen ”Projekt God Løsladelse” udgivet af Ser-vicestyrelsen. Rapporten kommer med en række anbefalinger om, hvordanden gode løsladelse fra fængsel til frihed bør se ud, samt en beskrivelse afde barrierer for samarbejdet, som projektet har identificeret.En af anbefalingerne fra projektet er, at kommunerne helt konkret skal afkla-re og synliggøre, hvilken afdeling og sagsbehandler der har ansvaret for atsamarbejde med fængslerne om løsladelser.En anden anbefaling er, at Kriminalforsorgen og kommunerne indgår forplig-tende samarbejdsaftaler om udslusning af de indsatte fra fængslerne. Dekommuner, der på nuværende tidspunkt har indgået aftaler med Kriminalfor-sorgen, har efterlevet anbefalingen om at synliggøre, hvem der har ansvaretfor samarbejdet med Kriminalforsorgen, hvilket må forventes at styrke sam-arbejdet fremover.Kriminalforsorgen arbejder i øjeblikket på at indgå samarbejdsaftale medOdense kommune. De positive erfaringer fra projekt ”Den hårde kerne” bliverindarbejdet i den kommende aftale, herunder erfaringen med at én sagsbe-handler koordinerer henvendelserne fra Kriminalforsorgen.”Jeg kan henholde mig til Justitsministeriets bidrag. Direktoratet for Kriminal-forsorgen under Justitsministeriet har desuden indhentet en udtalelse fraOdense Kommune om kommunens erfaringer med projektet. Udtalelsen ertil Retsudvalgets orientering vedlagt dette svar som bilag.
Benedikte Kiær/ Rune Kamstrup
Bilag vedlagt:Udtalelse fra Odense Kommune af 9. november 2010