Retsudvalget 2010-11 (1. samling)
REU Alm.del
Offentligt
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
29. november 2010Lovafdelingen2010-792-1425LOJ42916
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 168 (Alm. del), som Folke-tingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 1. november 2010.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karina Lorentzen Dehnhardt (SF).
Lars Barfoed/Ole Hasselgaard
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 168 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):
”Ministeren bedes redegøre for behandlingstilbudene i fængs-lerne for psykisk syge og personer med misbrugsproblemer ihenholdsvis Danmark og Grønland, herunder også for om til-budene kræver egenbetaling.”Svar:
1.
Direktoratet for Kriminalforsorgen har oplyst, at indsatte i Kriminal-forsorgens institutioner – inden for rammerne af frihedsberøvelsen – skalhave de samme behandlingstilbud som ikke frihedsberøvede borgere.Behandling af psykisk syge indsatte skal som udgangspunkt varetages afdet almindelige behandlingssystem, som kan imødekomme den enkeltesbehandlingsbehov i et omfang, som Kriminalforsorgen ikke kan tilbyde.Det er således ikke hensigten, at Kriminalforsorgen skal opbygge sit egetparallelle behandlingssystem. Navnlig ordens- og sikkerhedsmæssigehensyn medfører dog, at Kriminalforsorgen selv må have en sundheds-ordning, således at indsatte sikres lægehjælp svarende til den, som i øv-rigt tilbydes i samfundet.Til alle fængsler og arresthuse er der derfor knyttet en læge fra lokalom-rådet og i så godt som alle fængsler er der desuden tilknyttet psykiaterog/eller psykolog på konsulentbasis. Psykiateren og/eller psykologenkommer typisk et antal timer en gang ugentligt eller efter behov.For indsatte, der har behov for psykologisk/psykiatrisk bistand, men somikke er sindssyge, er der mulighed for at blive placeret i eller overført tilden landsdækkende institution, Anstalten ved Herstedvester, hvor der eransat psykologer og psykiatere. Det bemærkes, at Anstalten ved Hersted-vester er et fængsel og ikke kan sidestilles med en psykiatrisk hospitals-afdeling.Udgifter til sundhedsbetjening af indsatte i fængsler og arresthuse afhol-des af Kriminalforsorgen. Udgifter til behandling i det psykiatriske sy-stem, herunder ved midlertidig overførsel, afholdes af sundhedsmyndig-hederne.2.
Misbrugsbehandlingen i Kriminalforsorgens institutioner i Danmark ervederlagsfri, jf. straffuldbyrdelsesloven § 45 a. Der blev indført behand-lingsgaranti for stofmisbrugere i Kriminalforsorgens institutioner i 2007,2
og garantien omfatter afsonere med mindst 3 måneders afsoning foran sigpå ansøgningstidspunktet. Garantien omfatter ikke varetægtsarrestanter.Regeringen har netop sendt et lovforslag i høring vedrørende udvidelse afmålgruppen for behandlingsgarantien. Gennemføres lovforslaget, vil alleindsatte fremover være omfattet af garantien, uanset om man er vare-tægtsarrestant eller afsoner, og uanset hvor længe afsoningen varer.Det følger af sundhedslovens § 141, at alkoholmisbrugere er underlagtbehandlingsgaranti i Danmark. Garantien omfatter tillige alle indsatte iKriminalforsorgens institutioner. Behandlingsgarantien for alkoholmis-brugere har været gældende siden 2005.Direktoratet for Kriminalforsorgen har endvidere oplyst, at der netop erindgået satspuljeforlig, hvor misbrugsbehandlingen styrkes i fængslernefor så vidt angår afgiftning, behandling for kokainmisbrug, efterbehand-ling og behandling af sædelighedskriminelle.Der henvises i øvrigt til statusnotat af 7. oktober 2010 om misbrugsbe-handling i fængslerne, som er udleveret til Retsudvalget i forbindelsemed Justitsministeriets besvarelse af 11. oktober 2010 af spørgsmål nr.1560 fra Folketingets Retsudvalg.3.
For så vidt angår behandlingstilbuddene for psykisk syge domfældteog domfældte med misbrugsproblemer i Grønland, har Direktoratet forKriminalforsorgen oplyst, at der ikke er ansat sundhedspersonale i anstal-terne i Grønland. Når en domfældt har behov for sundhedsbetjening, an-vendes den lokale lægeklinik, hvorfra der kan ske henvisning til psykia-trisk afdeling. Domfældte, der i forvejen er kendt i det psykiatriske sy-stem, bliver henvist direkte til psykiatrisk afdeling eller til distriktspsyki-atri, hvor de kan fortsætte behandlingen.Hvis en domfældt har behov for psykologsamtaler, ansøges hjemkom-munen om bevilling dertil. Tilsvarende skal hjemkommunen ansøges ombevilling til misbrugsbehandling.Det kan endvidere oplyses, at der for tiden arbejdes på at etablere tilbudom bl.a. misbrugsbehandling i anstalterne i Grønland.
3