Retsudvalget 2010-11 (1. samling)
REU Alm.del
Offentligt
923429_0001.png
923429_0002.png
923429_0003.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
29. november 2010Lovafdelingen2010-792-1425LOJ42915
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 167 (Alm. del), som Folke-tingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 1. november 2010.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karina Lorentzen Dehnhardt (SF).
Lars Barfoed/Ole Hasselgaard
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 167 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):

”I forlængelse af besvarelsen af samrådsspørgsmål BE iRetsudvalget bedes ministeren oplyse, hvilke initiativer mini-steren vil tage for at sikre, at psykisk syge ikke placeres i ar-resthuse - også i situationer, der er opstået akut.”

Svar:

Direktoratet for Kriminalforsorgen har oplyst, at der er psykisk syge ind-satte, som har ophold i Kriminalforsorgens institutioner i kortere ellerlængere tid. Det kan være indsatte (varetægtsarrestanter og foranstalt-ningsdømte), der afventer, at retsafgørelse om placering på en psykiatriskafdeling kan effektueres, og indsatte (afsonere eller varetægtsarrestanter),som ved indsættelsen var eller senere under opholdet konstateres psykisksyge, eller hvor der er mistanke om psykisk sygdom.Kriminalforsorgens institutioner søger i sådanne situationer at få den på-gældende person overført til en psykiatrisk afdeling snarest muligt.Direktoratet for Kriminalforsorgen er således til stadighed opmærksompå, om der generelt er ventetider eller problemer i øvrigt, som giver an-ledning til initiativer over for sundhedsmyndighederne.Direktoratet for Kriminalforsorgen har endvidere oplyst, at Kriminalfor-sorgen og Region Hovedstaden siden efteråret 2005 har afholdt regel-mæssige møder med henblik på at udveksle gensidig orientering omoverførsler mellem Kriminalforsorgens institutioner og de psykiatriskeafdelinger under Region Hovedstaden samt for at drøfte de problemstil-linger, der gør sig gældende i samarbejdet mellem Kriminalforsorgen ogRegion Hovedstaden. Møderne afholdes hvert halve år.Uagtet at møderne på nuværende tidspunkt ikke har resulteret i nedbrin-gelse af ventetiden for overførsel af indsatte, er det Kriminalforsorgensopfattelse, at møderne bidrager til at gøre samarbejdet mellem Kriminal-forsorgen og psykiatrien i Region Hovedstaden bedre og på den måde fåmere fokus på indsatte i Kriminalforsorgens institutioner, der afventeroverførsel til det psykiatriske system.Direktoratet for Kriminalforsorgen har i øvrigt oplyst, at man har optime-ret indberetningen af indsatte, som afventer overførsel eller er blevetoverført til det psykiatriske behandlingssystem. Den indberetning, som2
blev igangsat i februar 2006, og som institutionerne blev mindet om hverthalve år, virkede ikke fuldt ud efter hensigten. Indberetningen er derforændret til at være en fast månedlig indberetning i et særligt til formåletudviklet skema. Den nye elektroniske indberetning blev iværksat fra au-gust 2010. Den nye indberetning forventes at give valide data fra helelandet.Registreringen vil give mulighed for løbende at have overblik over, hvormange indsatte der afventer overførsel, og hvor længe de venter. Et så-dant overblik forbedrer direktoratets mulighed for at indgå i dialog medsundhedsmyndighederne på et tidligere tidspunkt end hidtil og på et bed-re dokumenteret grundlag.Afhængig af resultatet af de indkomne data vil det blive overvejet, hvor-vidt der skal forsøges etableret møder med andre regioner end RegionHovedstaden for at forbedre forholdene for psykisk syge indsatte i andredele af landet.Direktoratet for Kriminalforsorgen har endvidere oplyst, at der i septem-ber 2010 blev afholdt et møde mellem Justitsministeriet og Sundhedsmi-nisteriet, hvor man blandt andet drøftede spørgsmålet om overførsel afpsykisk syge (psykotiske) indsatte til det psykiatriske system, så de kanmodtage den rette behandling.Kriminalforsorgen fik i forbindelse med satspuljeaftalen 2008-2011 be-vilget midler til et 4-årigt pilotprojekt vedrørende screening af varetægts-fængslede for psykisk sygdom. Formålet med projektet er, at varetægts-fængslede med psykiske lidelser på et tidligere tidspunkt end hidtil iden-tificeres og får tilbud om behandling eller eventuelt bliver overført til an-det regi, fx til en psykiatrisk afdeling. Herudover er formålet at etablereet grundlag for at vurdere, om en sådan screening skal indføres på lands-plan. Projektet blev oprindeligt iværksat for dele af Københavns Fængs-ler og i arresthusene i Odense og Århus, men er fra efteråret 2010 samletved Københavns Fængsler, hvor der er mulighed for, at flere indsatte del-tager i projektet. Projektet vil blandt andet tilvejebringe information om,hvilke psykiske lidelser de indsatte, der deltager i projektet, lider af.Som det fremgår, er der løbende fokus på at sikre, at indsatte, som vurde-res at være psykisk syge, overføres til det psykiatriske system.
3