Retsudvalget 2010-11 (1. samling)
REU Alm.del
Offentligt
915782_0001.png
915782_0002.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Civil- og Politiafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
16. november 2010Færdsels- og våben-kontoret2010-150-1969HAA40897
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 156 (Alm. del), som Folke-tingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 1. november 2010.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Kim Christiansen (DF).
Lars Barfoed/Freja Sine Thorsboe
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 156 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):

”Kan ministeren be- eller afkræfte spørgerens oplysningerom, at såkaldt kørekortturisme især finder sted ved brug afsvenske dækadresser og svenske kørekort, og vil ministeren ibekræftende fald tage initiativ til et tættere samarbejde medde svenske myndigheder om at komme dette problem til livs,herunder evt. en samkøring af danske og svenske registreover udstedte kørekort?”

Svar:

Der henvises til den samtidige besvarelse af spørgsmål nr. 155 (Alm. del)fra Folketingets Retsudvalg.Som det bl.a. fremgår heraf, vurderer Rigspolitiet, at problemet med så-kaldt ”kørekortturisme” har et relativt begrænset omfang.Rigspolitiet har supplerende oplyst, at der på baggrund af konkret mis-tanke kan foretages informationsudveksling med udenlandske myndighe-der, herunder f.eks. svensk politi.Justitsministeriet har endvidere været i kontakt med det svenske Nä-ringsdepartementet, som har oplyst, at en person med bopæl i Sverige,som ønsker at erhverve kørekort, i forbindelse med køreprøveaflæggel-sen skal afgive en skriftlig erklæring om, at den pågældende ikke er i be-siddelse af et kørekort, som er gyldigt i et andet EØS-land. I tilfælde hvoren person med bopæl i Sverige er i besiddelse af et kørekort fra et andetEØS-land og søger om at få dette kørekort ombyttet til et svensk køre-kort, vil de svenske kørekortmyndigheder efter det oplyste som regel ret-te henvendelse til kørekortmyndigheden i det land, som har udstedt køre-kortet, med henblik på at kontrollere, om kørekortet er gyldigt.På baggrund af ovenstående – og da spørgsmålet om en generel samkø-ring i kontroløjemed af de danske og svenske kørekortregistre i givet faldville rejse en række væsentlige spørgsmål i relation til bl.a. persondatalo-ven – finder jeg på nuværende tidspunkt ikke grundlag for at tage initia-tiver som nævnt i spørgsmålet.
2