Retsudvalget 2010-11 (1. samling)
REU Alm.del
Offentligt
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Civil- og Politiafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
16. november 2010Færdsels- og våben-kontoret2010-150-1968HAA40896
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 155 (Alm. del), som Folke-tingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 1. november 2010.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Kim Christiansen (DF).
Lars Barfoed/Freja Sine Thorsboe
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 155 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):
”Hvad vil ministeren gøre ved fænomenet ”kørekortturisme”,hvor en person med dansk kørekort, som eksempelvis har få-et klip i kørekortet i Danmark, ved hjælp af en dækadresse iet andet land opnår et kørekort fra dette land, som han så kankøre med i Danmark, indtil hans klip i kørekortet udløber?”
Svar:
Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Rigspolitiet, som har oplyst følgende:”Fænomenet ”kørekortturisme” beskrives i spørgsmålet som den si-tuation, at en person har fået klip i kørekortet og ved at oprette endækadresse i et andet land kan undgå eventuelle indskrænkninger iførerretten.Det kan indledningsvist oplyses, at klip i kørekortet først indebærerindskrænkninger i førerretten, når der er opnået et antal klip, dermedfører betinget eller ubetinget frakendelse af førerretten. Klip ikørekortet registreres på den pågældende person og knytter sig somsådan ikke til kørekortet.Det kan endvidere oplyses, at personer, der er frakendt førerretten iDanmark, ikke lovligt kan føre bil i Danmark, uanset om de er i be-siddelse af et udenlandsk kørekort.For så vidt angår ombytning af kørekort for EU-borgere fremgårdet af artikel 8, stk. 1, i Rådets direktiv af 29. juli 1991 om kørekort(2. kørekortdirektiv), at når indehaveren af et gyldigt kørekort ud-stedt i en medlemsstat får sædvanlig bopæl i en anden medlemsstat,kan han anmode om at få sit kørekort ombyttet med et tilsvarendekørekort.I Danmark følger kravet om sædvanlig bopæl ved udstedelse af kø-rekort af § 2, stk. 2, 1. pkt., i bekendtgørelse nr. 304 af 2. april 2009om kørekort.Ombytning fra dansk til svensk kørekort forudsætter således, at på-gældende reelt har sædvanlig bopæl i Sverige.Det gælder endvidere som et generelt princip i kørekortdirektivet,at ingen person må være indehaver af mere end ét kørekort udstedti et EU- eller EØS-land, jf. herved også kørekortbekendtgørelsens §1.
2
Det kan i sagens natur ikke udelukkes, at der anvendes en svensk”dækadresse”, således at den pågældende ikke reelt har sædvanligbopæl i Sverige. Såfremt et sådant forhold afdækkes af dansk poli-ti, vil svenske myndigheder blive orienteret, ligesom der eventuelt -afhængig af omstændighederne - kan blive rejst sigtelse for straf-bart forhold.Rigspolitiet er ikke i besiddelse af oplysninger, der kan belyse, ihvilket omfang ”kørekortturisme” rent faktisk finder sted i Dan-mark. Oplysninger fra Københavns Politi indikerer, at problemetbestår, men Rigspolitiet vurderer umiddelbart, at problemet har etrelativt begrænset omfang.”Jeg kan henholde mig til Rigspolitiets udtalelse. Som det bl.a. fremgårheraf, kan personer, der er frakendt førerretten i Danmark, ikke lovligtføre bil her i landet, uanset om de måtte være i besiddelse af et uden-landsk kørekort, ligesom Rigspolitiet vurderer, at problemet med såkaldt”kørekortturisme” har et relativt begrænset omfang i Danmark.
3