Retsudvalget 2010-11 (1. samling)
REU Alm.del
Offentligt
910131_0001.png
910131_0002.png
910131_0003.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Civil- og Politiafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
3. november 2010Civilkontoret2010-150-1929MDH40110
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 15 (Alm. del), som Folketin-gets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 8. oktober 2010.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Marlene Harpsøe (DF).
Lars Barfoed/Anne Berg Mansfeld-Giese
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 15 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):

”Kan ministeren oplyse, hvorvidt Danmark har tiltrådt EU-resolutionen omhandlende kriterier for sikkerheden ved udfø-relse af tatoveringer og permanent make-up?”

Svar:

Justitsministeriet har ved besvarelsen af spørgsmålet lagt til grund, at denresolution, der henvises til, er Europarådets resolution af 20. februar2008 om krav og kriterier for sikkerheden for tatoveringer og permanentmake-up.Da resolutionen vedrører indholdsstoffer i de produkter, der anvendes tiltatovering og permanent make-up, har Justitsministeriet til brug for be-svarelsen af spørgsmålet indhentet en udtalelse fra Miljøministeriet, somhar oplyst følgende:”Miljøministeriet kan oplyse, at Danmark ikke har tiltrådt re-solutionen. Det er frivilligt at deltage i Europarådets arbejdeog at tiltræde resolutioner, der vedtages i Europarådet.Der foreligger ikke tilstrækkelig viden på nuværende tids-punkt, og hvis der er en sundhedsmæssig risiko for forbru-gerne ved de kemiske stoffer i tatoveringsfarver, bør der etab-leres fælles EU-regulering.Tatoveringsfarver er kemiske produkter, som er omfattet afbåde Produktsikkerhedsloven og EU´s kemikalielovgivning,REACH og de dertil hørende begrænsninger på en rækkekemiske stoffer. De skal ligeledes overholde reglerne ommærkning og klassificering, som gælder alle kemiske produk-ter, herunder i forhold til indholdet af stoffer, som er kræft-fremkaldende, mutagene eller toksiske over for reproduktion.En række kemiske stoffer, der kan tænkes anvendt i tatove-ringsfarve, er således allerede reguleret i medfør af gældendelov. Her kan bl.a. nævnes, koncentrationen af kræftfremkal-dende stoffer i en tatoveringsfarve maksimalt må være 0,1 %.Der er i dag ingen særlig lovgivning i Danmark eller i EU omhvilke farvestoffer, der må anvendes til tatoveringer.I 2003 offentliggjorde Kommissionen en rapport om negativesundhedseffekter fra tatoveringer. Rapporten omhandlede ta-toveringsfarver, deres mikrobiologiske kvalitet, hygiejne iforbindelse med tatoveringer, uddannelse af tatovører, samtanvendelse af medicin i forbindelse med tatovering. På basis2
af rapporten opfordrede Miljøstyrelsen Kommissionen til attage initiativ til at regulere tatoveringsfarverne.Efterfølgende konkluderede EU's videnskabelige Komite forkosmetik og forbrugerprodukter, at der både manglede in-formation om tatoveringsfarverne og metodeudvikling i for-bindelse med eksponeringsvurderinger for, at der kunne udfø-res risikovurdering for stofferne.I forbindelse med regeringens kemikaliehandlingsplan 2010-2013, der blev aftalt mellem samtlige partier i Folketinget,har Miljøstyrelsen i år iværksat en undersøgelse, der skal:1. afklare om tatoveringsfarver, der anvendes i Dan-mark overholder klassificerings- og mærkningsreglerne2. risikovurdere de stoffer, der findes i farverne. Der vilbl.a. blive arbejdet på at fremskaffe de fornødne oplys-ninger om farverne, samt set nærmere på hvordan eks-poneringsproblematikken kan håndteres.Resultatet af undersøgelsen forventes at foreligge april-maj2011, og det kan derefter vurderes om der er behov for yder-ligere handling.”Justitsministeriet kan henholde sig til det, Miljøministeriet har anført.
3