Retsudvalget 2010-11 (1. samling)
REU Alm.del
Offentligt
911779_0001.png
911779_0002.png
911779_0003.png
911779_0004.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Civil- og Politiafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
8. november 2010Færdsels- og våben-kontoret2010-150-1962AEC41121+ bilag
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 121 (Alm. del), som Folke-tingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 28. oktober 2010.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Kim Christiansen (DF).
Lars Barfoed/Freja Sine Thorsboe
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 121 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):

”Vil ministeren redegøre for reglerne vedrørende brug af bar-nesæde og sikkerhedssele for børn, der bliver transporteret,mens de bliver passet i kommunale institutioner eller afkommunale dagplejere?”

Svar:

Det følger af færdselslovens § 80, stk. 1, at hvis en siddeplads i bil ellerpå motorcykel eller knallert er forsynet med sikkerhedssele, skal selenunder kørslen som udgangspunkt anvendes af den person, der benyttersiddepladsen.I medfør af færdselslovens § 80, stk. 3, kan justitsministeren dog fastsæt-te regler om, at visse personer fritages for pligten til at anvende sikker-hedssele, herunder ved særlige former for kørsel. Justitsministeriet harudnyttet denne bemyndigelse ved bekendtgørelse nr. 324 af 7. april 2006om brug af sikkerhedsseler m.v., som ændret ved bekendtgørelse nr.1113 af 30. november 2009 (sikkerhedsselebekendtgørelsen).Det følger bl.a. af bekendtgørelsens § 1, stk. 2, at pligten til at anvendesikkerhedssele ikke gælder for passagerer, som befordres i bybusser ogbusser, der er indrettet med mindst 20 pct. ståpladser og anvendes til ru-tekørsel.Ved siden af reglerne om sikkerhedsseler gælder der særlige regler omsikkerhedsudstyr til børn.Det følger således af færdselslovens § 80 a, stk. 1, at børn med en le-gemshøjde på under 135 cm ved befordring i andre biler end busser og påmotorcykel eller knallert, der har passagersiddepladser forsynet med sik-kerhedsseler, under kørslen skal anvende godkendt sikkerhedsudstyr til-passet barnets højde og vægt.I andre biler end busser, der ikke har passagersiddepladser forsynet medsikkerhedsseler, hvortil der kan monteres godkendt sikkerhedsudstyr til-passet barnets højde og vægt, må børn under 3 år ikke befordres, mensbørn på 3 år og derover med en legemshøjde på under 135 cm alene måbefordres på et andet sæde end forsædet. Dette fremgår af færdselslovens§ 80 a, stk. 2.2
Børn på 3 år og derover med en legemshøjde på under 135 cm skal vedbefordring i bus anvende sikkerhedssele eller andet godkendt sikkerheds-udstyr, i det omfang siddepladsen er forsynet hermed, jf. færdselslovens§ 80 a, stk. 4.Derudover kan justitsministeren efter færdselslovens § 80 a, stk. 5, fast-sætte regler om anvendelse af sikkerhedsudstyr ved befordring af børnmed en legemshøjde på under 135 cm, herunder om, at stk. 1, 2 og 4 helteller delvis ikke skal finde anvendelse.I medfør heraf er det ved § 4 i sikkerhedsselebekendtgørelsen fastsat, atbestemmelsen i færdselslovens § 80 a, stk. 1, om børns anvendelse afsærligt tilpasset sikkerhedsudstyr ikke gælder ved befordring af børn itaxi, når der ikke er særligt tilpasset sikkerhedsudstyr til rådighed forbarnet, og1) barnet er under 3 år og benytter en siddeplads på et andet sædeend forsædet, eller2) barnet er tre år eller derover, benytter en siddeplads på et andetsæde end forsædet og anvender sikkerhedssele.Efter bekendtgørelsens § 5 gælder bestemmelsen i færdselslovens § 80 a,stk. 1, om børns anvendelse af særligt tilpasset sikkerhedsudstyr endvide-re ikke ved befordring af børn på tre år eller derover i biler, der er indret-tet til befordring af højst ni personer føreren medregnet, eller varebilermed en tilladt totalvægt på ikke over 3.500 kg, når1) der er tale om lejlighedsvis befordring over korte afstande, somforetages af den anden end barnets forældre, i en bil, hvor der ikkeer særligt tilpasset sikkerhedsudstyr til rådighed for barnet, og bar-net benytter en siddeplads på et andet sæde end forsædet og anven-der sikkerhedssele, eller2) der ikke er plads til at montere særligt tilpasset sikkerhedsudstyrtil barnet, fordi bagsædet allerede er udstyret med særligt tilpassetsikkerhedsudstyr, som benyttes af to andre børn, og det tredje barnbenytter en siddeplads på et andet sæde end forsædet og anvendersikkerhedssele.Justitsministeriet har ved cirkulæreskrivelse nr. 112 af 7. december 2009om sikkerhedsseler, sikkerhedsudstyr til børn og antallet af passagerer,der lovligt kan befordres, nærmere præciseret, hvad der skal forstås vedlejlighedsvis befordring over korte afstande.3
Det følger således af cirkulæreskrivelsens afsnit 4, at lejlighedsvis befor-dring efter Justitsministeriets opfattelse kan være såvel kørsel, der erplanlagt i forvejen, som kørsel, der arrangeres umiddelbart forud for denspåbegyndelse.Kørsel af oftere forekommende karakter kan efter ministeriets opfattelseikke betegnes som lejlighedsvis.For eksempel vil kørsel medklassekammerater, fodboldhold mv.ellerbedsteforældres kørsel med børnebørnnæppe kunne betragtes som lej-lighedsvis befordring, hvis der er tale om kørsel f.eks. fast en gang omugen.Spørgsmålet om, hvorvidt befordring af børn, der foretages afkommuner,regioner, institutioner, idrætsklubber og lignende,er omfattet af undta-gelsen i sikkerhedsbekendtgørelsens § 5, nr. 1, afgøres efter samme krite-rier.Betingelsen i sikkerhedsselebekendtgørelsens § 5, nr. 1, om, at der skalvære tale om korte afstande, indebærer efter Justitsministeriets opfattelse,at befordring over en afstand af mere end 50 km som udgangspunkt ikkekan anses for omfattet af bestemmelsen.Reglerne om brug af sikkerhedsseler og sikkerhedsudstyr til børn gælderi øvrigt, uanset i hvis varetægt barnet er, herunder når barnet bliver passeti en kommunal institution eller hos en dagplejer.Der henvises i øvrigt til Justitsministeriets besvarelse af 28. marts 2007af spørgsmål nr. S 3631 fra medlem af Folketinget Kim Christiansen.Kopi af besvarelsen vedlægges.
4