Retsudvalget 2010-11 (1. samling)
REU Alm.del
Offentligt
1024962_0001.png
1024962_0002.png
1024962_0003.png
Civil- og Politiafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
18. august 2011PolitikontoretCarsten Madsen2011-0030-0296215095
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 1209 (Alm. del), som Folke-tingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 2. august 2011.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Per Clausen (EL).
Lars Barfoed/Carsten Madsen
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 1209 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Ministeren bedes redegøre for, hvilke ændringer af politietsog fængselsvæsenets procedurer for magtanvendelse, han vilgennemføre i forlængelse af den kritik, der er rejst af anven-delsen af benlås, som kan føre til dødsfald.”

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet ud-talelser fra Direktoratet for Kriminalforsorgen og Rigspolitiet.Som det fremgår af den samtidige besvarelse af spørgsmål nr. 1203 (Alm.del) fra Folketingets Retsudvalg, har Direktoratet for Kriminalforsorgenanmodet Sundhedsstyrelsen om at komme med en lægefaglig revurderingaf Kriminalforsorgens samlede magtanvendelsesgreb og selvforsvarstek-nikker med henblik på en klarlæggelse af de risici, der kan være forbundethermed.Direktoratet for Kriminalforsorgen har endvidere oplyst følgende:”Indtil Sundhedsstyrelsens lægefaglige revurdering af greb ogteknikker foreligger, vil Kriminalforsorgens institutioner væresærligt opmærksomme ved anvendelse af grebene ”arm påryg” samt ”brystvendt benlås”, hvorved indsatte anbringes påmaven.Kriminalforsorgens institutioner vil blive orienteret ved kopi afbesvarelsen af nærværende spørgsmål.Når direktoratet har modtaget Sundhedsstyrelsens svar, vil di-rektoratet vurdere, om det giver anledning til ændringer i demagtanvendelsesgreb og selvforsvarsteknikker, som fængsels-personalet undervises i.Direktoratet vil ligeledes, når statsadvokaten har afsluttet sineundersøgelser af episoden i Arresthuset i Kolding, vurdere, omkonklusionen giver anledning til ændringer i de magtanvendel-sesgreb og selvforsvarsteknikker, som fængselspersonalet un-dervises i.”Rigspolitiet har oplyst følgende:”Rigspolitiet er bekendt med, at Direktoratet for Kriminalfor-sorgen har anmodet Sundhedsstyrelsen om en fornyet lægefag-2
lig gennemgang af de magtanvendelses- og nødværgeteknik-ker, som vil kunne tages i anvendelse af medarbejdere indenfor Kriminalforsorgens område.Rigspolitiet vil afvente resultatet af denne gennemgang medhenblik på at vurdere, om der herefter måtte være anledning tilat foretage ændringer i Rigspolitiets retningslinjer, herunder irelation til anvendelse af benlås.Rigspolitiet vil i lyset af den omtale, der har været i medierneaf anvendelse af benlås inden for Kriminalforsorgens instituti-oner, ved en rundskrivelse henlede politikredsenes opmærk-somhed på de retningslinjer, der gælder for politiets anvendel-se af benlås. Der henvises i den forbindelse til Rigspolitietssamtidige bidrag til Justitsministeriets besvarelse af spørgsmålnr. 1210 (Alm. del). fra Folketingets Retsudvalg”
3