Retsudvalget 2010-11 (1. samling)
REU Alm.del
Offentligt
1025526_0001.png
1025526_0002.png
1025526_0003.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Lovafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
23. august 2011Statsretskontoret2011-792-1788BBO41868
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 1182 (Alm. del), som Folke-tingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 26. juli 2011.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Martin Henriksen (DF).
Lars Barfoed/Kristian Korfits Nielsen
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 1182 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):

”Vil ministeren kommentere artiklen fra Ekstra Bladet den24. juli 2011 1. Sektion, Side 8, "Dansk nazi-boss: Jeg forstårham", hvor DNSB ud over at udtrykke forståelse for terror-angrebet i Norge klart giver udtryk for, at noget tilsvarendekan ske for unge socialdemokrater og endvidere give sin vur-dering af muligheden for at forbyde DNSB med udgangs-punkt i Grundlovens § 78, stk. 2: ”Foreninger, der virker vedeller søger at nå deres mål ved vold, anstiftelse af vold ellerlignende strafbar påvirkning af anderledes tænkende, bliver atopløse ved dom”?”

Svar:

I den artikel, der henvises til i spørgsmålet, er det anført, at Esben Kri-stensen fra Danmarks Nationalsocialistiske Bevægelse (DNSB) har givetudtryk for, at han forstår den frustration, som han er overbevist om, erbaggrunden for Anders Breviks handlinger i Norge. Han har ifølge artik-len i den forbindelse bl.a. udtalt, at det er klart, at der er nogle menne-sker, der ikke vil finde sig i det, når man forsøger at forære hele Danmarkog hele verden væk til den 3. verden. Det fremgår endvidere af artiklen,at Esben Kristensen har anført, at DNSB i modsætning til Anders Breivikikke vil overtræde loven for at ændre samfundet, men at bevægelsen vilanvende politiske midler.Jeg tager skarpt afstand fra personer, der hylder, forsvarer eller udtrykkerforståelse for de forfærdelige handlinger, som skete i Norge fredag den22. juli 2011. Ingen politisk holdning kan berettige den bevidste ned-skydning af aktive og engagerede unge mennesker eller den bevidstebombesprængning rettet mod personer, der passer deres arbejde for ettrygt og velfungerende samfund.Til trods for den ufattelige tragedie skal vi fortsat værne om de grund-læggende værdier, som vores samfund bygger på. Begynder man først atforbyde foreninger, som man ikke er enige med, gør man vold på dendemokratiske ret til at ytre sig, og man kan komme til at lægge brænde påde anti-demokratiske kræfters bål.Der er naturligvis en grænse for, hvad samfundet skal acceptere. Det føl-ger således – som det også anføres i spørgsmålet – af grundlovens § 78,stk. 2, at foreninger, der virker ved eller søger at nå deres mål ved vold,2
anstiftelse til vold eller lignende strafbar påvirkning af anderledes tæn-kende, bliver at opløse ved dom.Jeg kan i den forbindelse oplyse, at de anførte udtalelser fra Esben Kri-stensen efter Justitsministeriets opfattelse ikke giver anledning til atoverveje, om det bør undersøges, om der er grundlag for at søge DNSBopløst ved dom efter grundlovens § 78, stk. 2.Jeg vil samtidig gerne understrege, at jeg naturligvis er opmærksom på,at der i ekstreme politiske miljøer kan være enkeltpersoner eller grupper,som ikke alene har ekstreme politiske holdninger, men også ønsker atfremme sådanne holdninger med voldelige midler eller andre former forstrafbare handlinger. Over for sådanne personer og grupper skal der na-turligvis gribes ind med de midler, som lovgivningen giver mulighed for.Det er derfor også vigtigt, at der holdes et skarpt øje med sådanne eks-treme miljøer, hvad Politiets Efterretningstjeneste også gør.Samtidig har regeringen stor fokus på at forebygge ekstremisme og radi-kalisering i vores samfund. Regeringen fremlagde bl.a. i 2009 handlings-planen ”En fælles og tryg fremtid”, der indeholder 22 konkrete initiati-ver, som skal modvirke anti-demokratiske kræfter og forebygge ekstre-misme og radikalisering blandt unge.
3