Retsudvalget 2010-11 (1. samling)
REU Alm.del
Offentligt
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:
26. august 2011Færdsels- og våbenkon-toretSagsbeh: Anne Berg Mansfeld-GieseSagsnr.: 2011-0030-0289Dok.:222081
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 1179 (Alm. del), som Folke-tingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 22. juli 2011.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karina Lorentzen Dehnhardt (SF).
Lars Barfoed/Anne Berg Mansfeld-Giese
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 1179 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):”Ministeren bedes tilkendegive, om ministeren vil afstedkom-me en evaluering af knivloven samt nedsætte et udvalg til be-kæmpelse af knivoverfald, jf. sommerens mange knivstikkeri-er.”Svar:Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Rigspolitiet, som har oplyst følgende:”Ved lov nr. 500 af 17. juni 2008 om ændring af straffeloven,retsplejeloven og våbenloven og lov om fuldbyrdelse af strafm.v. blev straffen for besiddelse af ulovlig kniv på offentligttilgængelige steder skærpet.Rigspolitiet kan generelt om politiets indsats på området op-lyse, at det fremgår af den nationale strategiplan for politietsoperative indsats for 2011 – som er et internt og fortroligt ar-bejdsdokument – at bekæmpelse af den utryghedsskabende,borgerrettede kriminalitet har høj prioritet for dansk politi i2011. Strategiplanen forpligter de enkelte politikredse til påbaggrund af lokalt definerede målsætninger at nedbringe denkriminalitet, der lokalt generer borgerne mest, f. eks. gaderø-verier, vold i nattelivet og anden generelt utryghedsskabendekriminalitet.Hertil kommer, at indsatsen mod rockere og bander og disseskriminalitet er et andet af dansk politis højt prioriterede ind-satsområder. Der er udarbejdet en national operationsplan forpolitiets indsats mod kriminalitet og voldelige konflikter medudspring i rocker-bandemiljøet, hvorefter politikredsene lige-ledes forpligter sig til efter egen plan at iværksætte en synligog massiv indsats i de områder, som rammes af rocker-bandekonflikten, herunder for beslaglæggelse af våben.Rigspolitiet har til brug for besvarelsen af Justitsministerietsanmodning indhentet bidrag for landets politikredse.Det fremgår af udtalelserne fra størstedelen af politikredsene,at indsatsen mod knive i nattelivet indgår som en del af kred-senes indsats mod vold i nattelivet. Kredsene har således ud-arbejdet lokale operationsplaner med henblik på såvel den fo-rebyggende som den efterforskningsmæssige indsats, og pla-nerne indeholder interne målsætninger for f.eks. patruljering irelevante områder eller kontrolbesøg på restaurationer. I denforbindelse vil der, hvis der er tilstrækkeligt grundlag herfor,blive gennemført visitationer, herunder efter knive og andre2
våben.Flere kredse har oplyst, at man har gjort brug af politilovensmulighed for etablering af visitationszoner både i forbindelsemed indsatsen i rocker-bandekriminalitet og som led i indsat-sen for tryghed i nattelivet.Rigspolitiet kan i øvrigt oplyse, at antallet af anmeldelser forbesiddelse af kniv på offentligt sted, jf. våbenlovens § 4, stk.1, i 2009 var 2215, i 2010 var 1597 og primo august 2011udgør 904.Københavns Politi har bl.a. oplyst, at der i 2011 ikke ses atvære en stigende tendens i antallet af sager vedrørende knivepå offentligt sted i forhold til 2009 og 2010.Københavns Politi har endvidere oplyst, at det er kredsensopfattelse, at omfanget af besiddelse af knive i nattelivet in-den for de seneste år ikke har udgjort et stigende problem.På baggrund af ovenstående er det Rigspolitiets opfattelse, atlandets politikredse har fokus på den utryghedsskabende bor-gerrettede kriminalitet, og at der som led i indsatsen moddenne kriminalitet også er fokus på forebyggelse og bekæm-pelse af ulovlige knive på offentlige steder.Rigspolitiet kan i øvrigt oplyse, at gennemførelsen af lov nr.500 af 17. juni 2008 om ændring af straffeloven, retsplejelo-ven, våbenloven og lov om fuldbyrdelse af straf mv. ikke hargivet anledning til særlige problemstillinger af politimæssigkarakter i relation til efterforskning af denne sagstype.Rigspolitiet kan i øvrigt henvise til besvarelserne af spørgs-mål nr. 805-808 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg.”Jeg kan henholde mig til det af Rigspolitiet oplyste.Jeg kan supplerende oplyse, at Rigsadvokaten som opfølgning på vedta-gelsen af lov nr. 500 af 17. juni 2008, som trådte i kraft den 1. juli 2008, iefteråret 2009 udarbejdede en redegørelse om knive anvendt i forbindelsedrab, vold, trussel om vold eller forsøg herpå. Redegørelsen viser bl.a., atgerningsstedet i lidt over halvdelen af de i alt 73 sager, som indgik i rede-gørelsen, var et ikke offentligt tilgængeligt sted.Redegørelsen blev sendt til Folketingets Retsudvalg den 11. november2009.
3
Jeg kan yderligere oplyse, at der årligt i et samarbejde mellem KøbenhavnsUniversitet, Det Kriminalpræventive Råd, Rigspolitiet og Justitsministerietudarbejdes de såkaldte offerundersøgelser. Undersøgelserne baserer sig pålandsdækkende, repræsentative interviewundersøgelser af 16-74 åriges ud-sathed for bl.a. vold. Disse undersøgelser adskiller sig således fra den al-mindelige kriminalstatistik, idet de baserer sig på interviewpersonernes op-lysninger, uanset om der er tale om anmeldte voldsepisoder eller ej. I detspørgeskema, der ligger til grund for undersøgelsen, indgår bl.a. spørgsmålom, hvorvidt der i forbindelse med et voldstilfælde har været anvendt kniveller anden form for våben.Den senest offentliggjorte undersøgelse1indeholder bl.a. følgende tabel:Tabel 5.19. Voldstilfælde fordelt efter om der har været anvendt vå-ben eller redskab samt arten af våben/redskab, 2005-2009.200583 %2%3%4%8%200677 %1%8%5%6%200779 %2%2%5%12 %200882 %1%5%7%6%200984 %1%4%4%8%
Ikke anvendt våbenSkydevåben anvendtKniv anvendtSlagvåben anvendtAndre våben anvendt
Det bemærkes, at tabellen ikke skelner mellem, om voldsepisoderne harfundet sted på et offentligt tilgængeligt sted eller eksempelvis i forurette-des hjem.Den næste undersøgelse, som vil omfatte tal for 2010, forventes offentlig-gjort i løbet af efteråret 2011.Det er på baggrund af ovenstående samt oplysningerne fra Rigspolitiet ompolitiets initiativer på området min opfattelse, at der ikke er umiddelbart eranledning til at iværksætte yderligere evalueringer/undersøgelser eller etudvalgsarbejde.
Udsathed for vold og andre former for kriminalitet – Offerundersøgelserne 2005-2009med delvis opdatering for 1010.”4
1