Retsudvalget 2010-11 (1. samling)
REU Alm.del
Offentligt
1022909_0001.png
1022909_0002.png
1022909_0003.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Lovafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
9. august 2011Strafferetskontoret2011-792-1785AEC41397
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 1163 (Alm. del), som Folke-tingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 19. juli 2011.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Marlene Harpsøe (DF).
Lars Barfoed/Kristian Korfits Nielsen
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 1163 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):

”Under henvisning til ministerens orientering til FolketingetsRetsudvalg om resultatet af Retslægerådets undersøgelse afpersonskadesag af 23. maj 2011 bedes ministeren oplyse,hvornår ministeren forventer at kunne orientere udvalget omresultatet af undersøgelsen af whiplash-sagerne?”

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Retslægerådet, der har oplyst følgende:”Retslægerådet kan oplyse, at undersøgelsen endnu er i plan-lægningsfasen, og at resultaterne af undersøgelsen formentligtidligst kan foreligge i løbet af foråret 2013.Undersøgelsens formål er blandt andet at belyse og analysereen række juridiske og lægevidenskabelige aspekter vedrørendewhiplash-sager, for eksempel kvaliteten af de stillede spørgs-mål samt kvaliteten af Retslægerådets besvarelse heraf. Hertilkommer en nærmere analyse af blandt andet skadesmekanis-mernes årsag og omfang, karakteren af den givne behandlingsamt af de aktuelle symptomer.Undersøgelsen gennemføres som et videnskabeligt projekt medde krav til dataindsamling, analysemetoder mv., der følger her-af, således at undersøgelsens resultater bliver så retvisende sommuligt.Undersøgelsen, der er iværksat af Retslægerådet, gennemføresaf en landsdommer og en overlæge i neurologi med særligtkendskab til whiplash-skader. De to undersøgere arbejder uaf-hængigt af rådet og har ansvaret for hele projektet, herunderudarbejdelsen af rapport til ministeren og de videnskabelige ar-tikler. Det er indtil videre planlagt, at de to undersøgere skalgennemgå mindst 100 whiplash-sager, som har været behandleti Retslægerådet. I forbindelse med gennemgangen skal der ud-fyldes et omfattende registreringsskema for hver sag, hvorefterdata behandles elektronisk og analyseres med brug af statisti-ske metoder.Projektets status på nuværende tidspunkt er, at en landsdommerog en speciallæge i neurologi som anført har accepteret at gen-nemføre undersøgelsen. Der er udarbejdet udkast til registre-ringsskema, og den endelige udformning skal drøftes ved etmøde i løbet af eftersommeren. Herefter skal der udarbejdes ensåkaldt forsøgsprotokol, der detaljeret beskriver hele projektet.Denne forsøgsprotokol skal blandt andet forelægges Datatilsy-2
net, der skal godkende projektet, idet dette omhandler megetpersonfølsomme oplysninger.Når Datatilsynets godkendelse foreligger, skal Retslægerådetsøge fonde om midler til at gennemføre undersøgelsen, idetRetslægerådets økonomi ikke muliggør en finansiering af un-dersøgelsen. Ansøgninger til disse fonde skal ligeledes ved-lægges forsøgsprotokollen, således at de enkelte fonde hervedfår mulighed for at vurdere projektets videnskabelige kvalitet.Når der er tilsagn om de fornødne økonomiske midler, er dettanken at gennemføre et såkaldt pilotprojekt, hvor nogle få sa-ger gennemgås og registreres. Formålet hermed er at gennem-prøve og eventuelt korrigere hele undersøgelsens praktiskeprocedure.Først herefter starter den egentlige undersøgelse. De to under-søgere honoreres naturligvis for deres arbejde, men dette arbej-de skal gennemføres som ekstraarbejde, og det er på nuværen-de tidspunkt ikke muligt nærmere at vurdere, hvor lang tid da-taindsamling, analyser og fortolkning af resultaterne vil tage.Et realistisk bud vil som anført være i løbet af foråret 2013,men en forudsætning herfor er blandt andet, at Retslægerådethurtigt får tilsagn om økonomisk støtte fra de adspurgte fonde,og at Datatilsynet godkender projektet, som det foreligger.Retslægerådet finder det således ikke muligt at fremskynde un-dersøgelsens gennemførelse.”Justitsministeriet vil som tidligere oplyst orientere Retsudvalget, når re-sultatet af undersøgelsen af whiplash-sagerne foreligger.
3