Retsudvalget 2010-11 (1. samling)
REU Alm.del
Offentligt
1021660_0001.png
1021660_0002.png
ØKONOMI- OGERHVERVSMINISTEREN
27. juli 2011

Besvarelse af spørgsmål 1138 alm. del stillet af Retsudvalget den 12.

juli 2011 efter ønske fra Karina Lorentzen Dehnhardt (SF)

Spørgsmål:

Ministeren bedes kommentere henvendelsen omdelt som REU alm. del– bilag 551 og oplyse, om han mener, der er behov for initiativer på om-rådet.

Svar:

Jeg har forelagt henvendelsen for Erhvervs- og Byggestyrelsen, som op-lyser følgende, som jeg kan henholde mig til:”Voldgiftsnævnet for bygge- og anlægsvirksomhed (Voldgiftsnævnet)formidler konfliktløsning på bygge- og anlægsområdet i henhold tilblandt andet AB 92, Almindelige Betingelser for arbejder og leverancerfor bygge- og anlægsvirksomhed, og ABT 93, Almindelige Betingelserfor Totalentreprise.AB 92 og ABT 93 er såkaldte agreed documents, som bruges til at ind-gå aftaler om bygge- og anlægsarbejder. AB 92 benyttes i entrepriseaf-taler, og ABT 93 benyttes i totalentrepriseforhold. Der er ikke krav om,at dokumenterne skal benyttes, men det antages, at størstedelen af størreentrepriseaftaler bliver indgået på baggrund heraf.Det følger af dokumenterne, at tvister mellem parterne kan afgøres afVoldgiftsnævnet. Som en del af voldgiftssagen kan der foretages syn ogskøn, hvis parterne er enige herom. Voldgiftsnævnet kan af egen driftudmelde en syns- og skønsmand, men Voldgiftsnævnets udmelding afen syns- og skønsmand kan også ske efter begæring fra parterne.Skønsmandens opgave er at bistå nævnet og parterne med besvarelse aftekniske spørgsmål og som neutral og upartisk ekspert afgive en erklæ-ring om sagens tekniske forhold til brug for nævnets afgørelse. Skøns-manden må ikke påtage sig en opgave, hvis han har forbindelser til enaf parterne i sagen eller på anden måde har interesser i sagen. AB 92 ogABT 93 anvendes primært i større entrepriser.Med henblik på at beskytte forbrugerne har Erhvervs og Byggestyrelsensammen med Forbrugerrådet og byggeriets organisationer udarbejdet”AB Forbruger”, som kan benyttes i mindre byggesager, hvor der er ta-le et aftaleforhold mellem en forbruger og en håndværker. Tvister mel-lem forbrugeren og håndværkeren kan indbringes for et ankenævn ellerfor domstolene. Indbringes sagen for et ankenævn, tager nævnet stillingtil, om der skal foretages en sagkyndig bedømmelse og udpeger den
ØKONOMI- OGERHVERVSMINISTERIET
Slotsholmsgade 10-121216 København K
Tlf.FaxCVR-nr
33 92 33 5033 12 37 7810 09 24 85
[email protected]www.oem.dk
2/2
sagkyndige. Indbringes sagen for domstolene, udmeldes den sagkyndi-ge af retten.AB Forbruger har netop til formål at undgå tvister mellem håndværker-ne og forbrugerne og forpligte håndværkeren til at leve op til den indgå-ede aftale. AB Forbruger vil blive evalueret i 2012.”På baggrund af Erhvervs- og Byggestyrelsens oplysninger er det minopfattelse, at der ikke umiddelbart er behov for nye initiativer på områ-det.