Retsudvalget 2010-11 (1. samling)
REU Alm.del
Offentligt
1024928_0001.png
1024928_0002.png
1024928_0003.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
18. august 2011PolitikontoretCarsten Madsen2011-0030-0267216969
Hermed sendes endelig besvarelse af spørgsmål nr. 1123 (Alm. del), somFolketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 6. juli 2011.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Peter Skaarup (DF).
Lars Barfoed/Carsten Kristian Vollmer
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 1123 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Finder ministeren ikke, at det er krænkende for den alminde-lige retsbevidsthed, at Københavns politi i april lod et stort an-tal romaer slippe fri, uanset de var taget på fersk gerning i færdmed at læsse knapt 300 elektroniske apparater - som formode-des at være tyvekoster - op i en lastvogn?”

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Rigspolitiet. Rigspolitiet har i den anledning indhentet en ud-talelse fra Københavns Politi, der har oplyst følgende:”Københavns Politi modtog den 10. april 2011 kl. 21.25 enanmeldelse fra en borger om, at ”romaer var ved at læsse for-modede tyvekoster ind i en hvid VW transporter” et nærmereangivet sted på Vesterbro i København. Ifølge anmeldelsen varder tale om adskillige fladskærms-TV.Politiet var kort efter på stedet og tilbageholdt omkring 10-12rumænere i ejendommens gård. Den pågældende hvide trans-porter og en trailer var pakket med kufferter, tasker, flad-skærmsapparater og diverse andre genstande.På politiets forespørgsel om ejerskab til de nævnte genstandevar der ingen af de tilstedeværende, der ville vedkende sigejerskabet. De blev vejledt om, at genstandene ville blive be-slaglagt med henblik på udlevering til rette ejer, såfremt gen-standene måtte være efterlyste. Endvidere blev de vejledt om,at det var muligt at få beslaglæggelsen forelagt for retten, så-fremt der var tale om beslaglagte genstande tilhørende de til-stedeværende.En af rumænerne oplyste, at de alle boede i en nærved belig-gende lejlighed. Politiet foretog ransagning af denne lejlighed,hvor der befandt sig yderligere 10-12 rumænere. Fra lejlighe-den blev medtaget en computer og et fladskærms TV.Politiet foretog registrering af samtlige rumænere, men ingenblev anholdt, idet det var de tilstedeværende polititjeneste-mænds vurdering, at det ikke var muligt konkret at knytte no-gen af personerne til de fundne genstande.Der blev medtaget i alt 288 koster fra stedet, herunder 166 mo-biltelefoner, 42 bærbare computere, 9 fladskærmsapparater, 11DVD-afspillere og 60 enheder bestående af elektronisk udstyr.2
Det har ved den efterfølgende efterforskning vist sig, at kun 5ud af samtlige koster var efterlyst eller kunne spores tilbage tilrette ejer.Ledelsen af Station City, hvorfra de pågældende polititjene-stemænd kom, har i en udtalelse om sagen påpeget, at det påstedet var umuligt at få et overblik over de mange genstande,og at man i øvrigt fra politiets side til stadighed er opmærksompå de steder, der er kendt som opholdssteder for personer afudenlandsk herkomst, som eventuelt kan mistænkes for krimi-nelt forhold.Det forekommer undertiden, at politiet træffer en større gruppeudenlandske personer, som eventuelt kan mistænkes for straf-bare forhold. Det kan imidlertid - afhængig af den konkrete si-tuation være vanskeligt umiddelbart at få tilstrækkelige oplys-ninger, som kan danne grundlag for en sigtelse mod enkeltper-soner, idet det ikke er muligt at godtgøre, at de pågældendeenkeltvis kan sættes i forbindelse med eksempelvis fundne ef-fekter. Dette kan medføre, at politiet ikke kan foretage yderli-gere, idet det ikke er muligt at gøre et kollektivt strafansvarsom sådan gældende f.eks. for tyveri.I den konkrete sag blev det vurderet, at netop denne situationforelå, hvorfor der ikke blev foretaget videre fra politiets side.Københavns Politi har efterfølgende overvejet rigtigheden oghensigtsmæssigheden af denne vurdering, ikke mindst af hen-syn til lignende tilfælde fremover. Københavns Politi har i denforbindelse vurderet, at den konkrete sag burde have givet an-ledning til yderligere efterforskningsskridt, som dog megettænkeligt kunne have medført samme resultat.”Rigspolitiet har supplerende oplyst, at Rigspolitiet er enig i KøbenhavnsPolitis vurdering af, at der i den konkrete sag burde være foretaget yderli-gere efterforskningsskridt med henblik på nærmere at klarlægge, om derkunne være grundlag for strafferetlig forfølgning af en eller flere af de til-stedeværende personer.
3