Retsudvalget 2010-11 (1. samling)
REU Alm.del
Offentligt
915513_0001.png
915513_0002.png
915513_0003.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
15. november 2010Civil- og Politiafde-lingen2010-150-1960JEE43716
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 110 (Alm. del), som Folke-tingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 27. oktober 2010.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Lone Dybkjær (RV).
Lars Barfoed/Carsten Kristian Vollmer
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 110 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 20. oktober2010 fra Nanna W. Gotfredsen vedrørende retshjælp til uden-landske kvinder på gadeplan, jf. REU alm. del - bilag 43.”

Svar:

I den henvendelse, som der henvises til i spørgsmålet, giver Nanna W.Gotfredsen fra organisationen Gadejuristen udtryk for bekymring i for-hold til politiets praksis vedrørende udstedelse af bøder til udenlandskeprostituerede på Vesterbro. Det gælder bl.a. i forhold til begrundelsen forsådanne bøder og informationen til de pågældende. Det anføres bl.a. og-så, at forholdet mellem de prostituerede og politiet ”lider så meget”, at deprostituerede fravælger at anmelde f.eks. tasketyveri og vold.Der kan i den anledning indledningsvis henvises til Justitsministerietsbesvarelse af 15. juni 2010 af spørgsmål nr. 1097 (Alm. del) fra Folke-tingets Retsudvalg. I den nævnte besvarelse er der redegjort nærmere forKøbenhavns Politis praksis for så vidt angår udstedelse af bøder for over-trædelse af ordensbekendtgørelsens regler om at være til ulempe for om-kringboende eller forbipasserende.Det fremgår endvidere af den nævnte besvarelse, at de prostituerede efterKøbenhavns Politis opfattelse har et godt kendskab til det lokale politi påVesterbro, som de på ingen måde nærer frygt for. Det er således lokalpo-litiets generelle opfattelse, at de prostituerede har tillid til politiet, somofte modtager oplysninger fra dem om eksempelvis bagmænd, kriminelleforhold, som de har været udsat for, og andre særlige problemer.Justitsministeriet har i øvrigt til brug for besvarelsen af spørgsmålet ind-hentet en udtalelse fra Rigspolitiet, der har henvist til følgende udtalelsefra Københavns Politi:”Lokalpolitiet på Vesterbro søger at udføre en tryghedsska-bende indsats over for alle, der færdes på Vesterbro, herunderogså de udenlandske prostituerede. Politiet oplever på ingenmåde, at nogen udviser angst over for politiet eller ikke tørhenvende sig til politiet med problemer og/eller spørgsmål.Lokalpolitiet benytter således som udgangspunkt dialog bådeover for de prostituerede kvinder og andre personer, der fær-des i miljøet.Reglerne i ordensbekendtgørelsen om udstedelse af bøderbenyttes alene over for de prostituerede i tilfælde, hvor der2
udvises en meget støjende og generende adfærd, der er egnettil at forstyrre den offentlige orden.Endvidere vil det sædvanligvis kun forekomme i gentagelses-tilfælde, idet det forinden gennem dialog bliver forsøgt atforklare de pågældende, at den udviste adfærd må betragtessom ordensforstyrrende og dermed i strid med ordensbe-kendtgørelsen. Den adfærd, der i sådanne tilfælde kan væretale om, er eksempelvis når de i grupper udviser støjende ogkrænkende adfærd ved råben og skrigen eller på provokeren-de måde forulemper personer, der ikke ønsker at få tilbudtseksuelle ydelser fra de prostituerede.Prostituerede kvinder, der blot er til stede uden at udvise enadfærd som beskrevet, vil således ikke efter politiets praksisfå en bøde.”
3