Retsudvalget 2010-11 (1. samling)
REU Alm.del
Offentligt
937229_0001.png
937229_0002.png
Kulturministeren
Folketingets RetsudvalgChristiansborg1240 København K
KulturministerietNybrogade 21203 København KTlfFaxE-mailWeb::::33 92 33 7033 91 33 88[email protected]www.kum.dk
20. december 2010
Folketingets Retsudvalg har den 25. november 2010, efter ønske fra René Christensen(DF), stillet mig følgende spørgsmål, nr. 11 (Alm. del), som jeg hermed skal besvare fo-reløbigt.

Spørgsmål:

Kan ministeren oplyse, hvilke sanktionsmuligheder der er, samt hvilke bødestørrelserder er givet til den, der ansætter og beskæftiger personale, uden at der er indhentet enbørneattest i henhold til lov nr. 520 af 21/6 2005 om indhentelse af børneattest i forbin-delse med ansættelse af personale mv.?

Svar:

Loven om indhentelse af børneattester (lov nr. 520 af 21/6 2005) er en rammelov, hvor-efter relevante ministerier fastsætter nærmere regler om obligatorisk indhentelse afbørneattester, inden myndigheder og private fysiske og juridiske personer ansætter el-ler beskæftiger personer, der som led i udførelsen af deres opgaver skal have direktekontakt med børn under 15 år.Det følger af børneattestlovens § 2, stk. 4, at ministerier ved fastsættelse af regler omindhentelse af børneattester kan bestemme, at forsætlig overtrædelse af reglerne straf-fes med bøde. Dette gælder dog ikke for offentlige forvaltningsmyndigheders overtræ-delser. Der kan pålægges juridiske personer strafansvar efter reglerne i straffelovens 5.kapitel.Der er udstedt i alt 9 bekendtgørelser om indhentelse af børneattester. Den præcise ord-lyd af de enkelte bekendtgørelser beror på en konkret afvejning af de særlige omstæn-digheder, som gør sig gældende indenfor hvert ministeriums ansvarsområde.Hovedparten af de udstedte bekendtgørelser indeholder sanktionsbestemmelser, somsvarer til børneattestlovens § 2, stk. 4. Dog indeholder Indenrigs- og Sundhedsministe-
Dok. nr. 761717
Side 2
riets bekendtgørelse ikke en sanktionsbestemmelse Jeg har derfor bedt indenrigs- ogsundhedsministeren om en udtalelse.Indenrigs- og Sundhedsministeriet oplyser følgende:”Børneattestlovens § 2, stk. 4, fastsætter, at der kan fastsættes sanktionsbe-stemmelser. Der er ikke i bekendtgørelse nr. 969 af 25. september 2008 omindhentelse af børneattest ved ansættelse og beskæftigelse af personale i sko-lesundhedstjenesten, personale på børneafdelinger og børne- og ungdomspsy-kiatriske afdelinger på sygehuse samt praktiserende børne- og ungdomspsy-kiatere, børnelæger og psykologer fastsat en sanktionsbestemmelse.På Indenrigs- Sundhedsministeriets område er en sanktionsbestemmelsealene relevant i forhold til indhentelse af børneattester på private sygehuse,idet børneattestlovens § 2, stk. 4, ikke gælder for offentlige forvaltningsmyn-digheder.Indenrigs- og Sundhedsministeriet vil i forbindelse med næste revision afreglerne om indhentelse af børneattest i forbindelse med ansættelse af perso-nale mv. overveje, hvorledes ledelser på private sygehuse omfattes af børne-attestlovgivningens sanktionsmuligheder.”Jeg kan henholde mig til oplysningerne fra Indenrigs- og Sundhedsministeriet samt Ju-stitsministeriet og samtidig oplyse, at regeringen har besluttet at nedsætte et tværmi-nisterielt udvalg, som skal se på børneattestordningen. Udvalgets arbejde forventesfærdigt senest 1. juni 2011, hvorefter Retsudvalget vil blive orienteret herom.Der spørges også til det eksisterende bødeniveau i sager om forsætlig overtrædelse afreglerne. Jeg har bedt justitsministeren om en udtalelse herom og forventer at kunnevende tilbage med en endelig besvarelse i begyndelsen af januar 2011.
Per Stig Møller