Retsudvalget 2010-11 (1. samling)
REU Alm.del
Offentligt
1019201_0001.png
1019201_0002.png
1019201_0003.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Lovafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
11. juli 2011Procesretskontoret2011-792-1754JLY40699
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 1063 (Alm. del), som Folke-tingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 17. juni 2011.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karen Hækkerup (S).
Lars Barfoed/Kristian Korfits Nielsen
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 1063 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):

”Hvad vil ministeren gøre for at sikre at domstolene får mu-lighed for at indkalde vidner på SMS så man ikke som vidneoplever at blive hentet af politiet og fængslet med henblik på,at man kan give møde i retten den følgende dag?

Svar:

Det følger af retsplejelovens § 168, at enhver har pligt til at afgive forkla-ring for retten som vidne med de i loven fastsatte undtagelser.Indkaldelse til at møde som vidne udstedes, hvor ikke andet er bestemt,af den ret, for hvilken vidneforklaringen skal afgives. Indkaldelsen skalforkyndes for vidnet, jf. retsplejelovens § 175, stk. 1. Det følger endvide-re af § 175, stk. 2, at vidneindkaldelsen skal indeholde fornøden beteg-nelse af vidnet, angivelse af indkaldelsens øjemed, angivelse af den ret,for hvilken der skal vidnes, angivelse af tid og sted for mødet, oplysningom, hvilket varsel vidnet har krav på, og oplysning om virkningerne afudeblivelse.Udeblivelsesvirkningerne fremgår af retsplejelovens § 178. Udebliver etvidne uden lovligt forfald eller uden i tide at have meldt sit forfald, kanretten bl.a. træffe afgørelse om at pålægge vidnet en bøde (stk. 1, nr. 1),at lade vidnet afhente ved politiet (stk. 1, nr. 2), at tilpligte vidnet at er-statte de udgifter, som vidnet har forårsaget (stk. 1, nr. 3) eller at ladevidnet tage i forvaring ved politiets foranstaltning eller lade vidnet un-dergive en af de i § 765 nævnte foranstaltninger, indtil fremstilling forretten til afgivelse af vidneforklaring kan finde sted (stk. 1, nr. 5).Når et vidne udebliver fra et retsmøde, hvor han eller hun skal afgiveforklaring, må sagen ofte udsættes. Det indebærer, at såvel dommernesom sagens parter skal møde igen en anden dag. For at undgå denne situ-ation vil man ofte under retsmødet forsøge at kontakte vidnet for at høre,om vidnet er forsinket, eller om der er sket en fejl. Hvis vidnet imidlertidikke kommer til stede for at afgive forklaring, og sagen derfor må udsæt-tes, kan retten træffe beslutning om, at vidnet skal afhentes af politiet ogfremstilles til næste retsmøde.Justitsministeriet nedsatte i november 2009 en arbejdsgruppe om revisionaf reglerne om forkyndelse. Arbejdsgruppen skal bl.a. overveje, hvordanman bedst kan fremme mindre ressourcekrævende forkyndelsesformer2
end stævningsmandsforkyndelse, herunder om der eventuelt bør indføresnye og mindre ressourcekrævende forkyndelsesmåder. Arbejdsgruppenovervejer på den baggrund bl.a. mulighederne inden for digital forkyn-delse og ser i den sammenhæng også på mulighederne for at indføre etsystem, som kan sende en sms-påmindelse til vidner med tidspunktet fordet retsmøde, hvor de er indkaldt til at afgive forklaring. Arbejdsgruppenforventes at afslutte sit arbejde i efteråret 2011, hvorefter arbejdsgrup-pens forslag vil blive forelagt Retsplejerådet til udtalelse.Det er imidlertid under alle omstændigheder den enkeltes personlige an-svar at møde op til et retsmøde, hvor man er indkaldt. Det kan derfor ikketjene som en undskyldning, at man ikke har fået en sms-påmindelse, hvisman ikke møder rettidigt.
3