Retsudvalget 2010-11 (1. samling)
REU Alm.del
Offentligt
1020780_0001.png
1020780_0002.png
1020780_0003.png
Civil- og Politiafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:toretSagsbeh:GieseSagsnr.:Dok.:
21. juli 2011Færdsels- og våbenkon-Anne Berg Mansfeld-2011-0030-0232207242
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 1047 (Alm. del), som Folke-tingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 15. juni 2011.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Magnus Heunicke (S).
Lars Barfoed/Freja Sine Thorsboe
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 1047 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):

”I forbindelse med regeringens fortsatte arbejde med at gørehverdagen lettere for børnefamilierne ved at lette dem for bøvli samspillet med det offentlige og regeringens samtidige målom at lette kommunerne for unødvendige administrative byr-der, bedes ministeren redegøre for, om regeringen vil og kanoverveje at ændre reglerne om udstedelse af pas til børn under18 år af forældre med fælles forældremyndighed. Som det ernu, skal begge forældre nemlig skrive fysisk under på blanket-ten, der er udarbejdet af KL og godkendt af Rigspolitiet (det erikke muligt at bruge digital signatur), også selv om der blot ertale om anskaffelse af et nyt pas til barnet, fordi det gamle erudløbet, og passene har som bekendt en temmelig hurtig ud-løbsdato i de første år af barnets levetid. Spørgeren er bekendtmed, at det i kommunernes borgerservicecentre ofte giver pro-blemer og bøvl for børnefamilierne, at de i en travl hverdagbegge to skal have skrevet under, og samtidig er det jo i de fle-ste andre kontakter til kommunen nok med en enkelt under-skrift, ofte med digital signatur, f.eks. når det drejer sig omind- og udmeldelse af dagpasningstilbud og skolegang. Derforvil spørgeren udbede sig ministerens kommentarer til idéenom, at kravet blev lempet, således at kun den ene forælder be-høvede at skrive under på barnets pasansøgning, også selv omder altså er fælles forældremyndighed. Man kunne eventueltoverveje at gøre denne lempelse afhængig af, om barnet tidli-gere har fået udstedt et dansk pas.”

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen endvidere indhentet en udta-lelse fra Rigspolitiet, som har oplyst følgende:”Det er Rigspolitiets vurdering, at kravet om, at begge foræl-dremyndighedsindehavere skal underskrive pasansøgningsblan-ketten for børn under 18 år, er med til at begrænse antallet af sa-ger, hvor børn bliver bortført til udlandet imod den ene foræl-ders ønsker. Det er således Rigspolitiets vurdering, at såfremt denuværende regler ændres, vil det betyde en risiko for flere sager,hvor børn tilbageholdes af den ene forældremyndighedsindeha-ver i udlandet.På den baggrund finder Rigspolitiet ikke grundlag for at ændrede nuværende regler. Rigspolitiet finder heller ikke, at det vilvære hensigtsmæssigt at lempe reglerne i de situationer, hvorder tidligere er udstedt et pas.”Justitsministeriet kan henholde sig til Rigspolitiets udtalelse.2
Justitsministeriet kan supplerende oplyse, at reglerne om udstedelse af pastil mindreårige findes i pasbekendtgørelsensikapitel 4. Det følger af be-kendtgørelsens § 19, stk. 1, at hvis pasansøgeren er under 18 år og ugift,skal forældremyndighedens indehaver eller indehavere ved underskrift påansøgningsblanketten meddele samtykke til, at der udstedes pas til denmindreårige. Efter bestemmelsens stk. 2, kan kravet om samtykke fra beg-ge forældremyndighedsindehavere dog fraviges, hvis den ene ved fravær,sygdom eller andre særlige grunde er forhindret i at meddele sit samtykke.Det fremgår herudover af Rigspolitiets vejledning til kommunerne (densåkaldte pasmanual) bl.a., at samtykkeerklæringen i ansøgningsblankettenkan være udfyldt på forhånd, hvorfor det ikke ved fælles forældremyndig-hed er et krav, at begge forældre møder op sammen med barnet.Ansøgningsblanketten kan udskrives fra bl.a. www.politi.dk.
i
Bekendtgørelse nr. 1003 af 6. oktober 2006 om pas m.v. med senere ændringer.
3