Retsudvalget 2010-11 (1. samling)
REU Alm.del
Offentligt
1020772_0001.png
1020772_0002.png
1020772_0003.png
Civil- og Politiafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:toretSagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
21. juli 2011Færdsels- og våbenkon-Stinne Andersen2011-0030-0227204417
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 1027 (Alm. del), som Folke-tingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 10. juni 2011.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Villum Christensen (LA).
Lars Barfoed/Freja Sine Thorsboe
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 1027 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):

”Kan ministeren oplyse, hvorfor en uddannet kørelærer til ka-tegori B-kørekort ikke må give trailerkørekort (B/E), når selv-samme kørelærer må give traktorkørekort, hvor der må spæn-des 2 vogne bagefter traktoren med en totalvægt på 44 tons –ikke mindst set i lyset af at der til B/E kørekort ikke er enegentlig teoriprøve men alene en mundtlig overhøring i forbin-delse med den praktiske prøve?”

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Rigspolitiet, som har oplyst følgende:”Rigspolitiet kan oplyse, at det følger af kørekortbekendtgørelsens §26, stk. 1, at ansøgere, der ønsker kørekort til en kategori, hvortil deikke tidligere har haft kørekort, skal have modtaget undervisning afen kørelærer, der er godkendt til den pågældende kategori. Ifølge be-stemmelsens stk. 2, skal undervisning til kategori B/E foretages af enkørelærer, der er godkendt til kategori C, D og E.Rigspolitiet kan endvidere oplyse, at det fremgår af bekendtgørelsenom godkendelse af kørelærere, at kørelæreruddannelsen, herunderkørelærerprøven, er opdelt i 3 kørekortområder: kategori A (motor-cykel), kategori B (almindelig bil) og kategori C, D og E (lastbil, storpersonbil og stort påhængskøretøj). Uddannelsen af kørelærere til atundervise i forbindelse med stort påhængskøretøj til almindelig bil(kategori B/E) gennemføres i sidstnævnte kategori C, D og E. Denrelevante uddannelse til kørelærere, der ønsker at undervise køreele-ver i store påhængskøretøjer, gives derfor først i denne sammen-hæng.I kørekortbekendtgørelsen er der ikke krav om køreuddannelse i for-bindelse med erhvervelse af kørekort til Traktor/Motorredskab, menalene krav om, at en køreprøve bestås. Denne køreprøve består af enmundtlig overhøring i teoretiske emner og i en praktisk prøve. Alle-rede derfor kan en kørelærer, der er godkendt til kategori B, eller enanden person, undervise køreelever til traktor.Afslutningsvis kan det oplyses, at Rigspolitiet for tiden overvejer atindstille til Justitsministeriet, at erhvervelsen af kørekort til trak-tor/motorredskab bør sidestilles med erhvervelsen af kørekort til enkørekortkategori, således at der kræves en egentlig køreuddannelseogså i forbindelse med erhvervelse af kørekort til trak-tor/motorredskab. Baggrunden herfor er bl.a. de – efter Rigspolitietsopfattelse – færdselssikkerhedsmæssige betænkeligheder ved, atf.eks. en 16-årig i princippet uden at have modtaget køreuddannelsekan bestå en køreprøve og derved få førerret til et traktorvogntog påop til 44 tons faktisk totalvægt.”2
Jeg kan henholde mig til Rigspolitiets udtalelse og samtidig tilføje, at detforhold, at der efter de gældende regler ikke stilles krav om en egentlig kø-reuddannelse i forbindelse med erhvervelse af kørekort til trak-tor/motorredskab, ikke efter min opfattelse kan føre til, at der bør slækkespå kravene til, hvilke kørelærere der kan foretage køreundervisning til ka-tegori B/E. Det bemærkes i den forbindelse, at de færdselsregler, som gæl-der for kørsel med henholdsvis traktor/motorredskab og bil med stort på-hængskøretøj på en række punkter er væsentligt forskellige. F.eks. følgerdet af færdselslovens § 43, stk. 5, jf. § 44, stk. 1, at hastigheden for entraktor aldrig må overstige 30 km i timen og dermed ikke må føres på mo-torvej, hvorimod en bil med stort påhængskøretøj må føres med 80 km itimen på motorvej svarende til, hvad der gælder for eksempelvis lastbiler(kategori C), jf. færdselslovens § 43, stk. 4. På denne baggrund finder jegikke anledning til at ændre på de gældende regler om køreundervisning tilkategori B/E.Som det i øvrigt fremgår af Rigspolitiets udtalelse, overvejer Rigspolitietfor tiden at indstille til Justitsministeriet, at der ved erhvervelsen af køre-kort til traktor/motorredskab bør kræves en egentlig køreuddannelse. Jegvil afvente Rigspolitiets oplæg, før jeg tager stilling til, om der er behovfor en ændring af reglerne for erhvervelse af kørekort til trak-tor/motorredskab.
3