Retsudvalget 2010-11 (1. samling)
REU Alm.del
Offentligt
1016210_0001.png
1016210_0002.png
1016210_0003.png
1016210_0004.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
30. juni 2011Lovafdelingen2011-792-1742BBO41854
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 1026 (Alm. del), som Folke-tingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 10. juni 2011.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Meta Fuglsang (SF).
Lars Barfoed/Kristian Korfits Nielsen
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 1026 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):

”Ministeren bedes kommentere henvendelsen omdelt påREU alm. del – bilag 500.”

Svar:

1.

Henvendelsen vedrører et ægtepar, der er godkendt til adoption, mensom oplever deres retsstilling som urimelig på grund af adoptionsgod-kendelsens varighed sammenholdt med kravene til adoptanters alder.Adoptanterne står på venteliste til et lille barn (0-36 måneder) fra Kina,men på grund af den aktuelle ventetid forventer de ikke at få et konkretbarn i forslag (matchning), inden deres godkendelse udløber. Adoptan-terne anfører, at de ikke kan få dispensation til at få forlænget godkendel-sen med 1 år, som de mener, vil kunne hjælpe dem. De er derfor henvisttil at søge om en ny godkendelse til et ældre barn på grund af deres aktu-elle alder.

2.

Ifølge de gældende regler er det en betingelse for at blive godkendtsom adoptant, at ansøgerens alder på ansøgningstidspunktet ikke oversti-ger barnets alder med mere end 40 år, jf. § 7, stk. 1, i bekendtgørelse nr.919 af 28. september 2009 om godkendelse som adoptant (godkendelses-bekendtgørelsen). Efter § 7, stk. 2, kan betingelsen om højst 40 års al-dersforskel fraviges, hvis1) kun den ene ægtefælles alder overstiger barnets alder med mere end 40år, mens den anden ægtefælle er noget yngre,2) ansøgeren inden rimelig tid efter at have modtaget et adoptivbarn an-søger om godkendelse til adoption af endnu et barn, eller3) der foreligger særlige omstændigheder i øvrigt.En godkendelse til adoption har efter godkendelsesbekendtgørelsens § 3,stk. 1, gyldighed i 3 år fra godkendelsestidspunktet, og kan efter § 3, stk.2, forlænges i yderligere 2 år, hvis ansøgeren ikke inden for de 3 år harfået anvist et barn. Hvis ansøgeren ikke inden for i alt 5 år har fået anvistet barn, skal der indgives en ny ansøgning om godkendelse, hvis ansøge-ren fortsat ønsker at adoptere. Hvilken godkendelsesramme (dvs. alders-ramme for barnet) ansøgeren godkendes til, vil afhænge af ansøgernesalder på ansøgningstidspunktet.
2
Reglerne om godkendelsens varighed har en nær sammenhæng med al-dersreglerne, fordi disse regler tilsammen sætter grænsen for adoptanter-nes alder ved modtagelsen af barnet.Reglerne om godkendelsens længde blev senest ændret i august 2008.Ændringen medførte, at varigheden af en godkendelse til adoption blevudvidet fra 2 til 3 år, dog fortsat med mulighed for forlængelse i yderlige-re 2 år.Efter de gældende aldersregler og regler for godkendelsens varighed viladoptionsansøgere kunne modtage et adoptivbarn i alderen 0-36 månederhelt op til de er 46-47 år gamle. Hvis ansøgerne har opnået dispensationefter godkendelsesbekendtgørelsens § 7, stk. 2, kan de være flere år ældreend 46-47 år ved modtagelsen af barnet.Den gennemsnitlige ventetid fra godkendelse til hjemtagelse i 2009 var26 måneder. Tallet rummer store individuelle forskelle. Ventetiderne påat få et barn i forslag fra de forskellige afgiverlande er erfaringsmæssigtmeget vanskelige at forudse, og ventelisterne vil ligeledes kunne ændresig forholdsvis hurtigt og af grunde, som Danmark som modtagerlandikke har nogen indflydelse på.

3.

De to danske formidlende organisationer, AC Børnehjælp og DanA-dopt, rettede i sommeren 2010 henvendelse til Justitsministeriet vedrø-rende muligheden for at ændre de nuværende regler om godkendelsensvarighed, idet en række familier på venteliste til at adoptere et barn fraKina ikke så ud til at kunne få et adoptivbarn bragt i forslag inden udlø-bet af deres godkendelse.Efter at have overvejet forskellige forslag og undersøgt udviklingen iforhold til international adoption, herunder specifikt i forhold til adopti-onsformidlingen fra Kina gennem de seneste 5 år, vurderede Justitsmini-steriet, at det ikke på det foreliggende grundlag var hensigtsmæssigt atændre reglerne og udvide godkendelsens længde til mere end i alt 5 år fragodkendelsestidspunktet.Det er Justitsministeriets vurdering, at en udvidelse af godkendelsens va-righed ikke kan antages at ville løse problemet for de adoptanter, der stårpå venteliste til at adoptere et barn fra Kina. Der er således ikke holde-punkter for at antage, at formidlingssituationen generelt er ved at ændresig på verdensplan. Antallet af børn, særligt de små børn, er væsentligt3
lavere end antallet af godkendte adoptionsansøgere, hvilket skaber et prespå de lande, som afgiver børn til international adoption.Ændringer i adoptionsreglerne bør navnlig ske ud fra hensynet til barnet.Derimod bør den øgede globale konkurrence i forhold til internationaleadoptioner efter Justitsministeriets opfattelse ikke imødekommes ved atskabe flere og ældre ansøgere end hidtil. Problemstillingen indgår dog iministeriets løbende overvejelser om hensigtsmæssigheden af de gæl-dende regler.

4.

For så vidt angår udviklingen af ventelisten til adoption af et barn fraKina har der siden 2005 været støt stigende ventetider.De to adoptionsformidlende organisationer i Danmark har oplyst, at endansk adoptivfamilie, der står på venteliste til adoption fra Kina, og hvisgodkendelse udløber, kan bevare deres log-in, dvs. placering på venteli-sten i Kina, efter at de er blevet godkendt på ny. Kina har således i dissesager dispenseret fra deres sædvanlige krav om kun at ville modtage an-søgninger fra ansøgere med en godkendelse til helt små børn. Ansøgernevil herefter blive registreret med den eventuelt nye godkendelsesramme(dvs. aldersramme for barnet).Justitsministeriet kan oplyse, at Adoptionsnævnet i foråret 2011 har be-handlet en række konkrete sager, hvor adoptionsansøgere har søgt omforlængelse af en godkendelse efter dennes udløb. Adoptionsnævnet har idisse sager afslået at forlænge godkendelsen ud over de 5 år under hen-visning til, at der ikke er hjemmel i godkendelsesbekendtgørelsen til ensådan yderligere forlængelse. Sagerne er omtalt på Adoptionsnævnetshjemmeside: www.adopt.dk.Justitsministeriet kan i øvrigt henvise til besvarelse af 30. maj 2011 afspørgsmål nr. 876 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del) og besvarelseaf 10. marts 2011 af spørgsmål nr. S 1273, som medlem af FolketingetKaren Hækkerup (S) stillede til justitsministeren den 1. marts 2011.
4