Retsudvalget 2010-11 (1. samling)
REU Alm.del
Offentligt
939681_0001.png
939681_0002.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
4. januar 2011Civil- og Politiafde-lingen2010-150-1958JEE43721
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 101 (Alm. del), som Folke-tingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 25. oktober 2010.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karen Hækkerup (S).
Lars Barfoed/Carsten Kristian Vollmer
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 101 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Ministeren bedes oplyse i hvor mange sager der er blevetanmodet om vidnebeskyttelse i årene 2008-2010 i henholds-vis Vollsmose og Gjellerup-parken, samt oplyse i hvor man-ge af sagerne anmodningen om vidnebeskyttelse er blevetimødekommet?”

Svar:

1.

Der kan indledningsvis henvises til Justitsministeriets besvarelse af 3.november 2010 af spørgsmål nr. 216 (Alm. del) fra Folketingets Retsud-valg, hvori nogle af de vidnebeskyttelsesforanstaltninger, som politietkan iværksætte, er beskrevet.Som det fremgår heraf, kan politiet iværksætte sådanne foranstaltninger,som efter politiets skøn anses for nødvendige eller hensigtsmæssige. For-anstaltningerne kan efter omstændighederne bestå i, at politiet – eventuelti samarbejde med den overordnede anklagemyndighed og Politiets Efter-retningstjeneste – iværksætter beskyttelsesforanstaltninger i form aff.eks. alarmtelefoner, patruljering og bevogtning.Rigspolitiet har i den forbindelse over for Justitsministeriet oplyst, at derikke i politiets sagsbehandlingssystem foretages registreringer, der gørdet muligt at udtrække nærmere statistiske oplysninger, som kan belysede forhold, spørgsmålet vedrører.

2.

I de mest alvorlige tilfælde kan der som led i et vidnebeskyttelsespro-gram foretages et fuldstændigt identitetsskifte, og den pågældende kaneventuelt også hjælpes til et nyt liv i et andet land. For at identitetsskifteskal kunne gennemføres, skal vidnet medvirke til processen og overholdeen række konkret fastsatte betingelser. Vidnet skal således være indstilletpå bl.a. at afbryde kontakten til sin familie, venner og øvrige omgangs-kreds, ligesom vidnet må opgive arbejde eller uddannelse. Vidnebeskyt-telsesprogrammet kan ikke gennemføres, hvis vidnet ikke overholder dis-se betingelser.Af principielle grunde samt af hensyn til de personer, der skal beskyttes,kan der ikke i en folketingsbesvarelse gives nærmere oplysninger om an-tallet af personer, der måtte have gennemgået et fuldstændigt identitets-skifte som led i et vidnebeskyttelsesprogram.
2