Retsudvalget 2010-11 (1. samling)
REU Alm.del
Offentligt
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Civil- og Politiafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
29. november 2010Det InternationaleKontor2010-150-1921HLL40512+ bilag
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 1 (Alm. del), som Folketin-gets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 6. oktober 2010.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Peter Skaarup (DF).
Lars Barfoed/Morten N. Jakobsen
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 1 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):
”Ministeren bedes i forlængelse af besvarelsen af (2009-10),REU alm. del spørgsmål 1255 oplyse, om ministeren vil ar-bejde for, at EU-borgere dømt ved en dansk domstol som ho-vedregel overføres til afsoning i eget hjemland begrundet iblandt andet bedre muligheder for resocialisering.”Svar:
1.
Efter rammeafgørelsen af 27. november 2008 om anvendelse af prin-cippet om gensidig anerkendelse på domme i straffesager om idømmelseaf frihedsstraffe eller frihedsberøvende foranstaltninger med henblik påfuldbyrdelse i Den Europæiske Union (2008/909/RIA) har en EU-medlemsstat som udgangspunkt pligt til at overtage afsoningen for såvidt angår en dom vedrørende egne statsborgere, som bor på medlemssta-tens område, eller som vil blive udvist dertil som følge af dommen.Ved lov nr. 347 af 14. maj 2008 om ændring af lov om fuldbyrdelse afvisse strafferetlige afgørelser i Den Europæiske Union, lov om udleve-ring af lovovertrædere og lov om Det Centrale Dna-profil-register harDanmark gennemført de lovændringer, som er nødvendige for at opfylderammeafgørelsen. Ændringsloven er endnu ikke sat i kraft, men det er ibemærkningerne til loven forudsat, at justitsministeren som udgangs-punkt sætter ændringerne i kraft samtidig med, at den nævnte rammeaf-gørelse skal være gennemført i national lovgivning (den 5. december2011). Reglerne forventes at gøre det nemmere at overføre EU-borgere,der er dømt i Danmark, til afsoning i deres hjemland.2.
Det kan endvidere oplyses, at der har været nedsat arbejdsgruppe medrepræsentanter fra Justitsministeriet, Ministeriet for Flygtninge, Indvan-drere og Integration, Direktoratet for Kriminalforsorgen, Rigsadvokatenog Rigspolitiet, som har overvejet mulighederne for yderligere at effekti-visere processen vedrørende samarbejdet med andre lande om overførselaf domfældte.På baggrund af arbejdsgruppens arbejde er der bl.a. iværksat en rækkeinitiativer med henblik på at sikre en hurtigere overførsel af udlændingetil afsoning i hjemlandet. Direktoratet for Kriminalforsorgen har såledesbl.a. udsendt en rundskrivelse til alle kriminalforsorgens institutioner,som erindrer institutionerne om de eksisterende muligheder for i medføraf Europarådskonventionen om overførelse af domfældte og tillægspro-2
tokollen hertil at overføre afsonere til afsoning i deres hjemlande. Der erefter omstændighederne adgang til at overføre en domfældt person til af-soning i vedkommendes hjemland uden den dømtes samtykke, hvis denpågældende er blevet udvist af Danmark, og hjemlandet giver samtykkehertil.Justitsministeriets pressemeddelelse af 11. november 2010 om de initia-tiver, der iværksættes på baggrund af arbejdsgruppens arbejde, vedlæg-ges til orientering.Der kan i øvrigt henvises til Justitsministeriets besvarelse af 26. marts2010 af spørgsmål nr. 778 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg og Ju-stitsministeriets besvarelse af 2. juli 2010 af spørgsmål 1255 (Alm. del)fra Folketingets Retsudvalg.
3