Det Politisk-Økonomiske Udvalg 2010-11 (1. samling)
PØU Alm.del
Offentligt
962002_0001.png
25. februar 2011
Folketingets Politisk-Økonomisk UdvalgChristiansborg
Finansministeren
Svar på Politisk-Økonomisk Udvalgs spørgsmål nr. 42 (Alm. del –§7) af 7. januar 2011 stillet efter ønske fra ikkemedlem af udval-get, Poul Andersen (S)

Spørgsmål

I forlængelse af finansministerens svar på PØU alm. del - spørgsmål 27 bedesministeren redegøre for, hvorledes ministerens vurdering af at Liberal Alliancesforslag om fuldstændig dereguleret arbejdsmarkedsindvandring ikke vil påvirkeindkomsterne for ufaglærte lavtlønnede personer i Danmark, harmonerer medanalysen "Udenlandsk arbejdskraft i Danmark - Konsekvenserne for løn og be-skæftigelse" fra Rockwool Fonden, hvor det helt modsat konkluderes, at der harværet en negativ effekt på indkomsterne for ufaglærte danskere.

Svar

Rockwoolfondens undersøgelse vedrører de isolerede effekter af indvandring pålønindkomst for grupper med forskellig uddannelsesbaggrund. Studiet er baseretpå den faktiske indvandring og lønudvikling i perioden 1995-2004. Undersøgelsentager således afsæt i faktiske tal for bl.a. antallet af indvandrere, deres uddannel-sesmæssige baggrund, lønindkomster for forskellige grupper på det danske ar-bejdsmarked mv. Det fremhæves endvidere i arbejdspapiret, at sådanne studier afløneffekter altid vil være forbundet med væsentlige usikkerheder, idet lønudviklin-gen i fravær af den givne indvandring ikke er kendt.Som det fremgår af svar på PØU spm. 27 vurderes det ikke at være muligt at ud-arbejde et rimeligt skøn for, hvordan en fuldkommen liberalisering af indvandrin-gen vil påvirke lavtlønnedes indkomst. Det skyldes bl.a., at der ikke umiddelbart ergrundlag for at vurdere, hvilken effekt en sådan liberalisering vil have på antallet afindvandrere, indvandringens uddannelsesmæssige sammensætning og beskæftigel-se mv. Som det fremgår af Rockwoolfondens undersøgelse, har netop den uddan-nelsesmæsssige sammensætning af indvandringen afgørende betydning for even-tuelle effekter på lønindkomster for forskellige grupper.Med venlig hilsenClaus Hjort Frederiksen