Det Politisk-Økonomiske Udvalg 2010-11 (1. samling)
PØU Alm.del
Offentligt
966209_0001.png
966209_0002.png
4. marts 2011
Politisk-Økonomisk UdvalgChristiansborg
Finansministeren
Svar på Politisk Økonomisk Udvalg spørgsmål nr. 35 (Alm. del) af4. januar 2011 stillet efter ønske fra Frank Aaen (EL)

Spørgsmål

Vil ministeren redegøre for, hvordan en afskaffelse af efterlønnen på sigt vil styrkebeskæftigelsen med 90.000 personer?

Svar

Der er ikke skønnet en beskæftigelseseffekt på 90.000 personer af det udspil til entilbagetrækningsreform, som regeringen har fremlagt d. 25. januar 2011. Regerin-gens udspil skønnes at øge beskæftigelsen med op til 80.000 personer i 2035,jf.svar på Finansudvalgets spørgsmål 86 af 1. februar 2011.Beskæftigelsesvirkningen af reformudspillet indtræder i takt med forhøjelsen af ef-terlønsalderen fra 2014 og folkepensionsalderen fra 2019, samt den gradvise af-skaffelse af efterlønnen frem mod 2034.I 2020, hvor efterlønsalderen foreslås hævet til 63½ år og folkepensionsalderen til66 år, øges beskæftigelsen med ca. 70.000 personer.Stigningen i beskæftigelsen skal blandt andet ses i lyset afAt befolkningen fortsat vokser noget hurtigere end arbejdsudbuddet.Voksende befolkning, herunder som følge af flere ældre, medfører somudgangspunkt vækst i de disponible indkomster og efterspørgslen.At afskaffelsen af efterlønnen styrker finanserne på længere sigt og der-med skaber større handlemuligheder i finanspolitikken, end der ellers villevære. Formålet med reformen er netop blandt andet at skabe plads til enrimelig vækst i de offentlige serviceudgifter, samtidig med at der sikres ba-lance på finanserne i 2020. Den større vækst i serviceudgifterne øger efter-spørgslen på kort sigt.At reformen medfører større livsindkomster og at behovet for opsparingtil blandt andet pension derfor kan mindskes. Det kan isoleret set øge ef-terspørgslen også på kort sigt.Endelig kan forslaget isoleret set forbedre konkurrenceevnen, således ateksportmulighederne styrkes og flere vil placere produktion i Danmark.Bedre konkurrenceevne styrker mulighederne for, at Danmark kan få del iden fremgang i efterspørgslen i resten af verden, som under alle omstæn-
Side 2 af 2
digheder må påregnes at være kraftigere end væksten i produktionspoten-tialet i Danmark. Virkningen på virksomhedernes vækstmuligheder ogkonkurrenceevne afhænger imidlertid af styrken i de ovenfor nævnte ef-fekter, og på sigt må det under alle omstændigheder påregnes, at realløn-nen i Danmark stort set er upåvirket af tilbagetrækningsreformen, mensbeskæftigelsen som nævnt er væsentligt forøget.
Med venlig hilsenClaus Hjort Frederiksen