Miljø- og Planlægningsudvalget 2010-11 (1. samling)
MPU Alm.del
Offentligt
Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg
København, den 29. oktober 2010Sagsnr.:7447/153115
Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg har i brev af 14. oktober 2010 stillet følgendespørgsmål nr. 74 (alm. del) som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fraIda Auken (SF).Spørgsmål 74:
”I DMU-rapporten ”Effekter af fiskeri på stenrevs algevegetation – et pilotprojekt påStore Middelgrund i Kattegat” fremgår det, at vegetationen på stenrevet StoreMiddelgrund, som er udpeget som habitatområde, afveg betydeligt fra den forventedealgedækning, hvilket skyldtes, at revet på udvalgte stationer havde været udsat for enmarkant fysisk forstyrrelse, som sandsynligvis skyldtes trawlfiskeri. Vil ministerenoplyse, om denne påviste forringelse af habitatområdet har ført til fiskerirestriktioner påStore Middelgrund i tråd med habitatdirektivets artikel 6 samt fiskerilovens § 10 d.?”Svar:
Spørgsmålet er forelagt Fiskeridirektoratet, som har oplyst følgende, hvortil jeghenholder mig:Natura 2000-området Store Middelgrund er udpeget for at beskytte boblerev.I forbindelse med Fødevareministeriets løbende arbejde med opfølgningen på dekommende Natura 2000-planer vil mulige fiskerireguleringsmæssige foranstaltninger tilbeskyttelse af marine naturtyper blive overvejet.I denne sammenhæng vil Fødevareministeriet nærmere vurdere eventuelleskadevirkninger fra fiskeriet på algevegetationen på stenrevet.Det kan endvidere oplyses at, Fiskeridirektoratet har anmodet DTU-Aqua om en udtalelsevedrørende de videnskabelige konklusioner fra Danmarks Miljøundersøgelses rapport:”Effekter af fiskeri på stenrevs algevegetation – et pilotprojekt på Store Middelgrund iKattegat”.
./.
DTU-Aqua har udarbejdet vedlagte notat.Det fremgår af data, at enkelte forekomster af et meget begrænset fiskeri medbundslæbende redskaber har fundet sted i og omkring Natura 2000-området ved StoreMiddelgrund. Data tegner dog ikke et billede af et målrettet dansk fiskeri i lokaliteterne.Fiskeriaktiviteten i området vurderes at være meget begrænset, men DTU-Aqua kan ikkeafvise, at fiskeri kan have bidraget til de observerede fysiske forstyrrelser.
Henrik Høegh
/Mette Selchau
2