Miljø- og Planlægningsudvalget 2010-11 (1. samling)
MPU Alm.del
Offentligt
1012057_0001.png
1012057_0002.png
Folketingets Miljø- og PlanlægningsudvalgChristiansborg1240 København K
J.nr. MST-001-05187Den 17. juni 2011
Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg har i brev af 27. maj 2011 stilletfølgende spørgsmål nr. 737 (alm. del), som hermed besvares.

Spørgsmål nr. 737 (alm. del)

Ministeren bedes kommentere materialet fra DAPO af 26. maj 2011 ompartikeludledning fra brændeovne, jf. MPU alm. del - bilag 606.

Svar

Det er korrekt, som fremført af DAPO, at en ny brændeovn gennemsnitligtforurener mindre end en gammel. Ikke alene stilles der i Brændeovns-bekendtgørelsen krav til, hvor mange partikler en brændeovn må udlede, enstor del af brændeovnene på markedet opfylder også Svanemærkets endnuskrappere krav.På baggrund af en DMU-rapport konkluderer DAPO, at brændefyringensbidrag til luftforureningen kun er halvt så stort som tidligere antaget. Irapporten præsenterer DMU resultater fra måling af luftkvaliteten, dvs.mængden af partikler i luften. Luftkvaliteten afhænger af, hvor megetforurening, der kommer fra de forskellige kilder, herunder brændeovnene.DMU har derfor udarbejdet komplekse modeller, der kan beregne, hvormeget forurening, der er i luften. I den nævnte rapport har DMUkonkluderet, at de kun kunne måle ca. halvt så store partikelmængder iluften, som modelberegningerne viste. Det er imidlertid langt fra sikkert, atdette skyldes en renere brændefyring. Der er mange usikre faktorer imodelberegningerne, og det er disse samlede usikkerheder, der giverforskellen mellem målinger og model.I november 2009 offentliggjorde Miljøstyrelsen en rapport om emissionerfra træfyrede brændeovne og -kedler, der konkluderede, at udslippet afpartikler fra gamle brændeovne og Svanemærkede brændeovne var ca. 20 %lavere end hidtil antaget. Disse tal bruges nu i beregningen af Danmarkssamlede udslip.
Miljøministeriet • Højbro Plads 4 • 1200 København KTlf. 72 54 60 00 • Fax 33 32 22 27 • CVR 12854358 • EAN 5798000862005 • [email protected] • www.mim.dk
DAPO fremhæver, at der er mange, der fyrer rigtigt, og opfordrer til atgennemføre informationskampagner for at få de, der forurener meget, til atændre adfærd.Jeg er meget enig i, at det er vigtigt at informere, og der blev derfor ogsåmed finansloven for 2011 afsat 1 mio. kr. i alt til informationskampagner omkorrekt brændefyring. Informationskampagnen, der netop fokuserer på atmotivere brugerne til at ændre adfærd, starter til den kommendefyringssæson.I den forbindelse skal det nævnes, at skorstensfejerne gør en meget nyttigindsats for at oplyse om korrekt brændefyring. Nogle skorstensfejererådgiver borgerne i eget hjem om den korrekte fyring i netop deresbrændeovn.Derudover skal vi videreføre den teknologiske udvikling af brændeovne, derer sket i de senere år. Vi skal have brændeovne, der ikke giver en masseforurening, selv hvis man fyrer forkert. Jeg håber meget, at DAPO vil tageudfordringen op, for jeg ser teknologiudvikling som et vigtigt skridt henimod at få mindre luftforurening fra brændefyring, som også er blevetprioriteret under tilskudsordningen for miljøeffektiv teknologi.
Karen Ellemann
/
Claus Torp
2