Miljø- og Planlægningsudvalget 2010-11 (1. samling)
MPU Alm.del
Offentligt
908429_0001.png
Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg
København, den 29. oktober 2010Sagsnr.:7447/153107
Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg har i brev af 14.oktober 2010 stilletfølgende spørgsmål nr. 73 (alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efterønske fra Ida Auken (SF).

Spørgsmål 73:

”I de foreløbige forslag til Natura 2000-planer fremgår det, at der for at opnå gunstigbevaringsstatus i en række Natura 2000-områder på havet skal ske en regulering affiskeriet. Hvordan vil ministeren sikre, at kommende forvaltningstiltag i marine Natura2000-områder kontrolleres samt overholdes af fiskerne?”

Svar:

Fiskeridirektoratet har over for mig oplyst, at direktoratet har en forventning om, at dereguleringsmekanismer og kontrolformer, som vil vise sig relevante i de enkelte Natura2000-områder, i stor udstrækning vil ligne de regulerings- og kontrolformer, somFiskeridirektoratet allerede anvender i dag. Hvis der er behov for det, vil der dognaturligvis også kunne udvikles nye reguleringsformer.I takt med, at der foreligger det fornødne videnskabelige grundlag for at iværksætterestriktioner i Natura 2000-områderne, vil de nødvendige overvågnings- ogkontrolforanstaltninger blive iværksat.Kontrolopgaven i Natura 2000 områderne vil således indgå i Fiskeridirektoratetsrisikobaserede kontrolstrategi, med et basalt kontroltryk og mulighed for at intensiverekontrollen, såfremt der viser sig anledning til dette.Kontrollen vil omfatte en bred vifte af instrumenter, herunder søværts kontrol, VMS-overvågning, krydskontrol (dvs. samkøring af oplysninger) og landingskontrol.
Henrik Høegh/Mette Selchau