Miljø- og Planlægningsudvalget 2010-11 (1. samling)
MPU Alm.del
Offentligt
1009771_0001.png
1009771_0002.png
Folketingets Miljø- og PlanlægningsudvalgChristiansborg1240 København K
J.nr. NST 4101-00126Den 10. juni 2011
Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg har i brev af 18. maj 2011 stilletfølgende spørgsmål nr. 720 (alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet erstillet efter ønske fra Karen Jespersen (V).

Spørgsmål nr. 720 (alm. del)

Vil ministeren kommentere Horsens Kommunes Teknik & Miljøsbemærkninger side 6/7 i indsigelsesnotatet fra den 25. november 2010,sagsnummer 2010-014824, hvor de meddeler, at Horsens Kommune vil søgeom en samlet ophævelse af skovbyggelinjen?

Svar

Jeg har forelagt spørgsmålet for Naturstyrelsen, der har oplyst følgende,hvilket jeg kan henholde mig til:”Det indsigelsesnotat, der henvises til i spørgsmålet, er forfattet af HorsensKommune og vedrører forslag til Lokalplan 8 – 2010, Brædstrup, Boligerved Folkeparken, der var i offentlig høring i slutningen af 2010. Lokalplanener vedtaget endeligt i december 2010 og vedrører opførelse af en 3 etagesbygning i udkanten af Brædstrup bymidte umiddelbart op til byparken,Folkeparken.Det fremgår af indsigelsesnotatet, at en stor del af Brædstrup By er omfattetaf skovbyggelinje. Det fremgår endvidere, at kommunen er i gang med atkortlægge de byzoneområder i Horsens Kommune, der er berørt afskovbyggelinje, med henblik på en ansøgning om en samlet ophævelseheraf.Naturstyrelsen har ikke modtaget en ansøgning fra Horsens Kommune omen samlet ophævelse af skovbyggelinjer i hele kommunen, men kommunenhar oplyst telefonisk til Naturstyrelsen, at der er en henvendelse på vej tilstyrelsen om ophævelse af skovbyggelinjen for de bebyggede arealer iBrædstrup.
Miljøministeriet • Højbro Plads 4 • 1200 København KTlf. 72 54 60 00 • Fax 33 32 22 27 • CVR 12854358 • EAN 5798000862005 • [email protected] • www.mim.dk
Skovbyggelinjer kan fraviges ved kommunalbestyrelsens konkretedispensation hertil i hvert enkelt tilfælde inden for rammerne af loven. Det erden oftest benyttede løsning. Hvis der er tale om flere successivebyggemuligheder, kan en kommune ansøge Naturstyrelsen om at reducerelinjen i et bestemt område. Den sidste fremgangsmåde finder anvendelse iforbindelse med kommunens offentliggørelse af et lokalplanforslag, hvorkommunen samtidig ansøger Naturstyrelsen om at reducere linjen inden forlokalplanområdet. Det vil være tilfældet, når der er tale om et større antalbyggemuligheder, hvor reduktionen vil indebære en administrativ lettelse ogerstatte et antal dispensationer med én sagsgang, nemlig en samletophævelse.En sidste mulighed er en generel ophævelse af byggelinjer i dele afkommunen, som Horsens Kommune nævner i indsigelsesnotatet.Naturstyrelsen (tidligere Skov- og Naturstyrelsen) har i flere tilfælde efteranmodning fra en kommune, bla. Gentofte og Hvidovre, foretaget en samletindskrænkning af skovbyggelinjer i fuldt udbyggede områder i dele afkommunerne. Der har været tale om tilfælde, hvor kommunen ellers skulletræffe afgørelse om opførelse af tilbygninger, udhuse eller andresmåbygninger i hvert enkelt tilfælde.I sådanne sager gennemgår kommunen og Naturstyrelsen alleskovbyggelinjer i den pågældende del af kommunen på detaljerede kort, oglinjen indskrænkes med udgangspunkt i den eksisterende bebyggelse. Derfastholdes altid en afstand til skoven af hensyn til skovbrynet og til skovensdrift. I disse tilfælde, hvor indskrænkningen af linjerne sker i forhold tileksisterende bymæssigt udbyggede områder, er det ikke i modstrid mednaturbeskyttelseslovens formål.”
Karen Ellemann /
Sven Koefoed-Hansen
2