Miljø- og Planlægningsudvalget 2010-11 (1. samling)
MPU Alm.del
Offentligt
1001702_0001.png
1001702_0002.png
UDENRIGSMINISTERIETDen 24. maj 2011Spørgsmål fra Folketingets Miljø- og PlanlægningsudvalgStillet af Mette Gjerskov (S)Nr. 716 af 12. maj 2011

Spørgsmål 716:

Vil udviklingsministeren redegøre for, hvordan henholdsvis Danmark og EU vil søge atfremme den globale miljø- og udviklingsdagsorden i forbindelse med Rio+20 processen?

Svar:

Regeringen ser Rio+20 processen med de to temaer Grøn Økonomi og de InstitutionelleRammer for Bæredygtig Udvikling som en mulighed for at mobilisere fornyet vilje tilbæredygtig udvikling. Regeringen støtter generelt en fremadrettet og konkret tilgang til grønøkonomi-dagsordenen med en maksimal aktivering af markedet, virksomheder og civilsamfundsom bidragydere til fremme af en bæredygtig udvikling.Regeringen ser desuden forberedelses-processen som en mulighed for internationalt at integreremiljødagsordenen i udviklingsdagsordenen.Regeringen vil arbejde for, at civilsamfundet, herunder NGO’er og det private erhvervslivinddrages i forberedelserne og afviklingen af konferencen, og at processen benyttes som afsætfor at etablere konkrete partnerskaber. Regeringen har allerede igangsat bilaterale kontaktermed henblik på at afdække synspunkter og ønsker nationalt og internationalt i forhold tilRio+20-dagsordenen – herunder både hos regeringer, virksomheder og andre interessenter.De danske synspunkter koordineres i en tvær-ministeriel arbejdsgruppe og bl.a. gennem mødermed det danske civilsamfund.
EU-Kommissionen forventes i juni 2011 at fremlægge sine bud på EU-positioner i forhold tilRio+20. Disse vil efterfølgende skulle drøftes på ministerniveau.