Miljø- og Planlægningsudvalget 2010-11 (1. samling)
MPU Alm.del
Offentligt
1000236_0001.png
Miljø- og PlanlægningsudvalgetChristiansborg1240 København K
Miljø- og Planlægningsudvalgets formand Steen Gade har i brev af 12. maj 2011 påvegne af Mette Gjerskov (S) stillet mig følgende spørgsmål 709 alm. del, som jeghermed skal besvare.
23. maj 2011J nr. 2011-2605

Spørgsmål 709 (alm. del)

Vil ministeren redegøre for, hvordan Danmark vil arbejde for, at ambitionsniveauetmed hensyn til industrilandenes og udviklingslandenes reduktionsforpligtelser og -indsats hæves i forbindelse med COP17, således at der vil være en god chance forat holde den globale temperaturstigning under 2 grader i forhold til det førindustrielleniveau?

Svar

Cancunaftalen medfører, at der i 2011 afholdes et antal workshops om ilandenes ogulandenes reduktionsindsats. Udgangspunktet er de tiltag, der blev meldt ind som ledi Copenhagen Accord. Danmark deltager, gennem EU, aktivt i arbejdet med at bringefokus, substans og sammenhæng ind i disse workshops. I Cancun-aftalen indgårdesuden en fælles målsætning om at holde sig under maximalt 2 graders tempera-turstigning, samt en evalueringsprocedure hvor målsætningen kan revurderes i peri-oden 2013-2015 bl.a. på baggrund af den kommende 5. hovedrapport fra FN’s mel-lemstatslige klimapanel (IPCC). I Cancun blev parterne herudover enige om at arbej-de frem mod et fælles globalt reduktionsmål for 2050 samt et ”peak-year”, dvs. et århvor de globale emissioner bør toppe, og man besluttede at drøfte disse på COP17.Samspillet mellem landenes konkrete reduktionstiltag og disse fælles overordnedemålsætninger udgør et vigtigt led i strategien for at øge reduktionsforpligtelserne.Evalueringsprocessen bringer de to sammen. I den forbindelse er dialogen mellemde ambitiøse parter afgørende, og Danmark deltager derfor bl.a. i Cartagena-dialogen, hvor en kreds af ambitiøse ulande også er med.
Med venlig hilsen
Lykke Friis