Miljø- og Planlægningsudvalget 2010-11 (1. samling)
MPU Alm.del
Offentligt
912775_0001.png
912775_0002.png
Folketingets Miljø- og PlanlægningsudvalgChristiansborg1240 København K
MinisterenJ.nr. MST-103-00225Den 8. november 2010
Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg har i brev af 14. oktober 2010stillet følgende spørgsmål nr. 70 (alm. del), som hermed besvares.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Ida Auken (SF).

Spørgsmål nr. 70 (alm. del)

Vil ministeren oplyse, hvilke initiativer ministeren har taget eller agter at tagesom opfølgning på MPUs anbefaling om at etablere en Task Force i Miljø-ministeriet med fokus på dels at indarbejde vugge til vugge-konceptet ieventuelle politikområder og dels at rådgive virksomheder, borgere og an-dre offentlige institutioner i arbejdet med implementering af konceptet, jf.MPU alm. del – bilag 599 (2009/10)?

Svar

Miljøministeriet har ikke nedsat en decideret Task Force, som det er gjort iHolland. I stedet er der i Miljøministeriet en arbejdsgruppe, som følger vug-ge til vugge-indsatsen tæt og løbende udveksler erfaringer internationalt ogmed relevante danske aktører på området. Miljøministeriet er således i dia-log med mange forskellige interessenter om, hvordan vugge til vugge kanomsættes til grønne produkter og grøn virksomhedsøkonomi.Miljøministeriets arbejdsgruppe vil herudover igangsætte en række konkreteinitiativer, der skal støtte op om vugge til vugge-tankegangen:For at sætte større fokus på vugge til vugge-konceptet i offentligheden plan-lægger Miljøstyrelsen et større debatmøde – her kan myndigheder, affalds-selskaber, producenter, designere, byplanlæggere og mange flere få inspi-ration til arbejdet med vugge til vugge og debattere muligheder og barrierer ikonceptet.Desuden vil muligheden for at etablere et vugge til vugge-netværk for inte-resserede virksomheder blive undersøgt. Dette arbejde vil blive koordineretmed blandt andre DI og DAKOFA, som allerede har grupper af virksomhe-der, der viser interesse for vugge til vugge-konceptet. Idéen er at inspirerevirksomheder til at arbejde med vugge til vugge-tankegangen og sikre erfa-ringsudveksling.Sidst men ikke mindst har Miljøstyrelsen undersøgt, hvordan de nederland-ske myndigheder har indarbejdet vugge til vugge-principperne i deres grøn-ne indkøbskriterier. Miljøstyrelsen vurderer, at de nederlandske kriterier,mere eller mindre følger det samme princip, som vi har anvendt i Danmark i
Miljøministeriet • Højbro Plads 4 • 1200 København KTlf. 72 54 60 00 • Fax 33 32 22 27 • CVR 12854358 • EAN 5798000862005 • [email protected] • www.mim.dk
miljøvejledningerne med henblik på genanvendelighed. I Holland er de pt.ved at opdatere en guide til indkøbere om, hvordan man indarbejder vuggetil vugge-princippet i indkøbet. Miljøstyrelsen vil i forlængelse heraf vurdere,om det giver mening at oversætte denne guide til dansk og stille den til rå-dighed for de danske indkøbere bl.a. via Partnerskab for offentlige grønneindkøb samt via Forum for bæredygtige indkøb.
Karen Ellemann
/
Claus Torp
2