Miljø- og Planlægningsudvalget 2010-11 (1. samling)
MPU Alm.del
Offentligt
912456_0001.png
912456_0002.png
Folketingets Miljø- og PlanlægningsudvalgChristiansborg1240 København K
MinisterenJ.nr. 001-02907/BLS-301-00463Den 9. november 2010
Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg har i brev af 13. oktober stilletfølgende spørgsmål nr. 61 (alm. del), som hermed besvares. Spørgsmåleter stillet efter ønske fra Steen Gade (SF).

Spørgsmål nr. 61 (alm. del)

Vil ministeren i forlængelse af besvarelsen af MPU alm del - samråds-spørgsmål D, E, F og G oplyse, om ministeren er enig i, at det ifølge "habi-tatdirektivet" er et fælles ansvar, at der ikke sker forringelser inden for bl.a.de marine Natura 2000-områder allerede fra det tidspunkt, hvor områderneudpeges?

Svar

Som med al anden EU-lovgivning er det naturligvis et fælles ansvar i med-lemslandet og for regeringen at varetage de forpligtelser, der følger af lov-givningen. Når det kommer til udmøntning af forpligtelserne, følger det afden arbejdsdeling, som er besluttet nationalt.I Danmark er habitatdirektivet og fuglebeskyttelsesdirektivet fra starten im-plementeret således, at det er Miljøministeriet, der udpeger de beskyttedeområder, foretager overvågning og har ansvaret for den overordnede plan-lægning af indsatsen i områderne. Derudover sker implementeringen afdirektiverne via sektorlovgivningen. Det er således de forskellige fagministe-rier og andre myndigheder, der står for den nødvendige regulering inden forderes myndighedsområde med henblik på at dels undgå forringelser ogforstyrrelser af arter og naturtyper, dels sikre, at der ikke som følge af planerog projekter sker skade på de arter og naturtyper, som området er udpegetfor at beskytte, dels bidrage til at gennemføre de bevaringsforanstaltninger,som fastlægges og koordineres med Natura 2000-planerne.Når Natura 2000-områderne er udpeget i henhold til dansk lovgivning, sen-des forslaget til nationale udpegninger til Europa-Kommissionen. For fugle-beskyttelsesområderne skal den nationale lovgivning, der gennemfører EU-reglerne, gælde fra det tidspunkt, hvor forslaget til udpegninger sendes tilKommissionen. For habitatområderne gælder, at forslag til udpegningersendes til EU-kommissionen, som efter EU-godkendelse optager områder-
Miljøministeriet • Højbro Plads 4 • 1200 København KTlf. 72 54 60 00 • Fax 33 32 22 27 • CVR 12854358 • EAN 5798000862005 • [email protected] • www.mim.dk
ne på lister over lokaliteter af fællesskabsbetydning. Først derefter skal ha-bitatdirektivets beskyttelseskrav efter EU-reglerne gælde.Det er dog sådan i Danmark, at det i den danske lovgivning er fastlagt, atbeskyttelsen af habitat-områderne allerede træder i kraft, når de er udpegetefter dansk lovgivning. Dette sker ved en bekendtgørelsesændring forud forden formelle EU godkendelsesprocedure.
Karen Ellemann
/
Helle Pilsgaard
2