Miljø- og Planlægningsudvalget 2010-11 (1. samling)
MPU Alm.del
Offentligt
997502_0001.png
Miljø- og PlanlægningsudvalgetChristiansborg1240 København K
Miljø- og Planlægningsudvalgets formand Steen Gade har i brev af 29. april 2011 påvegne af Anne Grete Holmsgaard (SF) stillet mig følgende spørgsmål 608 alm. del,som jeg hermed skal besvare.
13. maj 2011J nr. 2011-2402

Spørgsmål 608 (alm. del)

I forlængelse af svar på §6 spørgsmål 4 til udenrigsministerens aktstykke 102om klimapuljen, ønskes det oplyst af klima- og energiministeren, om det med denuværende regler er muligt at handle Clean Development Mechanism kreditter(CDM-kreditter) baseret på CO2 optag i græsningsarealer/jorde eller om detteforudsætter en ændring af CDM-systemet. I fald det forudsætter en ændring,ønskes det oplyst om det er noget Danmark vil arbejde for og i givet fald medhvilket volumenmæssigt perspektiv?

Svar

Det er ikke muligt i dag at handle CDM-kreditter baseret på CO2-optag i græsnings-arealer/jorder.I de igangværende forhandlinger om regler for opgørelse af optag og udledninger afdrivhusgasser fra skove og jorde for anneks 1 landene for en anden forpligtelsesperi-ode under Kyotoprotokollen er der et forslag om at etablere et arbejdsprogram underdet faste udvalg for videnskabelig og teknisk rådgivning (SBSTA). Formålet er at ud-arbejde anbefalinger om, hvorvidt der skal inkluderes yderligere jordbrugsaktiviteterunder CDM og i givet fald under hvilke regler.Jeg vil afvente, at der etableres et sådant arbejdsprogram, og så vil jeg ud fra de op-lysninger, vi får gennem dette arbejde, tage stilling til, om og hvordan CO2-optag ijorde og græsningsarealer eventuelt kan inkluderes under CDM.I relation til svaret på §6 spørgsmål 4 til Udenrigsministeriets aktstykke 102 om kli-mapuljen har Udenrigsministeriet oplyst, at projektet i Kenya omhandler optagelse afCO2 og salg af CO2-kreditter på det frivillige marked og ikke CDM-kreditter somnævnt i besvarelsen. CDM vedrører alene de CO2-kreditter, der anvendes i Kyoto-protokollen, og registreres i sekretariatet for FN’s Klimakonvention (UNFCCC).Konkret har projektet i Kenya til formål at støtte pastorale folk med en bedre udnyttel-se af deres græsarealer, hvor en evt. CO2-kredit bliver en ekstra bonus for de pasto-rale folk.Med venlig hilsen
Lykke Friis