Miljø- og Planlægningsudvalget 2010-11 (1. samling)
MPU Alm.del
Offentligt
994585_0001.png
994585_0002.png
Folketingets Miljø- og PlanlægningsudvalgChristiansborg1240 København K
DepartementetJ.nr. MST-001-04728Den 9. maj 2011
Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg har i brev af 19. april 2011 stilletfølgende spørgsmål nr. 602 (alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet erstillet efter ønske fra Per Clausen (EL).

Spørgsmål nr. 602 (alm. del)

Kan ministeren bekræfte, at man i fem år har tilladt for høje koncentrationeraf parabener i kosmetikprodukter på trods af, at man allerede i 2005 varbekendt med, at baggrunden for de gældende koncentrationer var forbundetmed en betydelig videnskabelig usikkerhed?

Svar

Som allerede angivet i svar på spørgsmål 601 udgav den videnskabeligekomite i 2005 en opinion, der konkluderede, at datagrundlaget varutilstrækkeligt til at drage en endelig konklusion vedrørende den dengangnye mistanke om, hvorvidt propyl-, butyl og isobutylparaben kunne havehormonforstyrrende virkninger.Derfor udbad den videnskabelige komite sig yderligere undersøgelser, medfokus på eventuelle reproduktionsvirkninger.Vi får hele tiden ny viden om kemiske stoffer – også de, der anvendes ikosmetik. Hvis vi skal reagere på enkeltstående undersøgelser, vil vi oftekomme til at regulere på et spinkelt grundlag, som senere kan vise sig atvære fejlagtigt. Da SCCS i deres opinion fra 2005 anførte i konklusionen, atder var god grund til at formode, at industrien allerede var i besiddelse afyderligere undersøgelser, synes jeg, det var yderst fornuftigt at giveindustrien en kort frist til at indlevere disse ikke publicerede undersøgelsertil SCCS. Også i lyset af, at vi ved, at mange af alternativerne til parabenernekan være allergifremkaldende, er det af stor vigtighed, at samtligeeksisterende data indgår i en vurdering, der danner grundlag for en eventuelregulering.Den konkrete sag udviklede sig dog således, at industrien indleverede nogleandre data end dem, de var blevet bedt om. Og så var SCCS lige vidt i
Miljøministeriet • Højbro Plads 4 • 1200 København KTlf. 72 54 60 00 • Fax 33 32 22 27 • CVR 12854358 • EAN 5798000862005 • [email protected] • www.mim.dk
forhold til at drage en endelig konklusion. Selv om industrien gentagnegange fik instrukser om, hvilke undersøgelser der var påkrævet for at kunnevurdere sikkerheden af de pågældende parabener, blev de ønskede data ikkeleveret. Derfor løb min tålmodighed ud, da vi i december 2010 endnuengang måtte konstatere, at data ikke var blevet indleveret til SCCS.Ingredienser i kosmetik skal være sikre for menneskers sundhed, før de måanvendes i kosmetiske produkter og sættes på markedet. Det sker dog indimellem at ingredienser, der tidligere har været vurderet sikre, bliverbehæftet med en mistanke om at kunne have skadelige virkninger formenneskers sundhed. Hvis dette sker, som i tilfældet med parabenerne, vilman bede den videnskabelige komite om at tage stilling til denne mistanke.Den videnskabelige komite vil herefter bede industrien om at levere enrække data ud over de data, som komiteen selv kan fremsøge i den åbne,videnskabelige litteratur. Hvor lang frist, man skal give industrien til atindlevere disse data, må bero på en række overvejelser som blandt andet,hvilken mistanke der er rejst om det konkrete stof, hvilke alternativer derfindes, og om man har en god grund til at formode, at industrien harbrugbare data.Jeg tror ikke, man kan sætte en konkret frist, der gælder for alle sager, men iden konkrete sag mener jeg uden tvivl, at fem år er for længe.
Karen Ellemann / Michel Schilling
2