Miljø- og Planlægningsudvalget 2010-11 (1. samling)
MPU Alm.del
Offentligt
Folketingets Miljø- og PlanlægningsudvalgChristiansborg1240 København K
J.nr. NST-4601-00069Den 9. maj 2011
Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg har i brev af 13. april 2011 stilletfølgende spørgsmål nr. 594 (alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet erstillet efter ønske fra Steen Gade (SF).
Spørgsmål nr. 594 (alm. del)
Ministeren bedes kommentere notatet af 13. april 2011 fra Foreningen afVandværker i Danmark om vandsektorloven og de private vandværker, jf.MPU alm. del - bilag 522.Svar
FVD’s notat indeholder følgende hovedpunkter:1. Effektiviseringspotentiale i de private vandværker2. Alle betaler samme beløb til Forsyningssekretariatet3. Udgifter til revisorbistand4. Lånefinansiering frem for opsparing af forbrugernes penge5. Kunstig opskrivningAd 1. Effektiviseringspotentiale i de private vandværkerDet fremgår af Konkurrenceredegørelsen fra 2003, der ligger til grund forforligsaftalen om en mere effektiv vandsektor, at der er eteffektiviseringspotentiale på over 1 mia. kr. årligt inden for vandsektoren,hvis alle forsyningsvirksomheder og vandselskaber kan gøres lige såeffektive som de bedste i branchen. Af redegørelsen fremgår det desuden, atder ikke vil være de samme effektiviseringsmuligheder i de privatevandværker som i resten af vandsektoren.Der blev altså allerede i 2003 peget på, at der er et effektiviseringspotentialeogså i de private vandværker. At mange privatejede vandforsyninger har enlav pris er ikke ensbetydende med, at der ikke kan effektiviseres. Denkommende benchmarking, som skal gennemføres i løbet af 2011, vil forhver forsyning vise, om der er et effektiviseringspotentiale, som vil skulledanne baggrund for et eventuelt effektivitetskrav til forsyningen.
Miljøministeriet • Højbro Plads 4 • 1200 København KTlf. 72 54 60 00 • Fax 33 32 22 27 • CVR 12854358 • EAN 5798000862005 • [email protected] • www.mim.dk
Som forløber for benchmarkingen har Forsyningssekretariatet for nyligforetaget en testkørsel på et meget foreløbigt grundlag. Denne tyder på, atdet er de kommunalt ejede selskaber, der vil have det størsteeffektiviseringspotentiale. Testkørslen viser imidlertid også, at der ervæsentlige effektiviseringspotentialer i de private vandselskaber.Hvor stort effektiviseringspotentialet er, vil vise sig ved resultatet af denomtalte benchmarkingundersøgelse, som er igangsat i år i forbindelse medudarbejdelsen af prislofter for 2012. Forsyningssekretariatet vil i juni i årsende benchmarkingresultatet, hvoraf selskabets effektiviseringspotentialefremgår, i høring. Det endelige effektiviseringskrav indarbejdes i prisloftetfor 2012, som Forsyningssekretariatet udsender inden 15. oktober 2011.Ad 2. Alle betaler samme beløb til ForsyningssekretariatetFVD peger på, at der er en skævhed i, at alle vandselskaber skal betale detsamme beløb til Forsyningssekretariatet uanset størrelse. Forligskredsendrøfter for tiden at ændre vandsektorloven, herunder om der fremover skalvære en gradueret betaling til Forsyningssekretariatet, der afspejlerselskabets størrelse.Ad 3. Udgifter til revisorbistandFVD gør endvidere opmærksom på, at udgiften til revisorbistand belaster etmindre vandværk mere end et større vandværk. Forligskredsen tilsluttede sigi marts i år en ændring af prisloftsbekendtgørelsen. En af ændringerne beståri, at revisorudgifter til tvungne indberetninger fremover kan tillæggesprisloftet. Denne ændring kommer især de mindre vandværker til gode.Ad 4. Lånefinansiering frem for opsparing af forbrugernes pengeVandsektorloven gør op med den hidtidige udbredte praksis med, atvandselskaberne sparer op af forbrugernes penge. Fremover skalinvesteringer ske ved hjælp af lånefinansiering.Ad 5. Kunstig opskrivningFVD anfører i notatet, at Forsyningssekretariatet har foretaget en kunstigopskrivning af vandværkernes værdi. Vandselskabernes anlægsværdi eropgjort i åbningsbalancen, som er beregnet på baggrund afprisloftsbekendtgørelsens pris- og levetidskatalog. Umiddelbart haråbningsbalancen ingen sammenhæng med selskabets fastsættelse aftilslutningsbidrag, som er den pris, en grunderejer skal betale for at blivetilsluttet vandselskabet.Naturstyrelsen har i øvrigt oplyst, at når styrelsen vurderer, at størreprivatejede vandværker er sammenlignelige med de kommunalt ejedeselskaber, er det på baggrund af, at selskabernes størrelse gør, at deres evnetil at varetage de administrative indberetningsopgaver er sammenlignelig.
2
Til FVD’s bemærkninger vedrørende den selvejende institutionVandselskabet TREFOR skal det i øvrigt oplyses, at dette selskab alleredevar etableret og dermed udskilt fra kommunerne ved vandsektorlovensikrafttrædelse. Hvis vandsektorloven ændres, så alle private vandværkerundtages, vil det derfor også gælde TREFOR, som er landets tredje størstevandselskab.
Karen Ellemann
/
Helle Pilsgaard
3