Miljø- og Planlægningsudvalget 2010-11 (1. samling)
MPU Alm.del
Offentligt
987998_0001.png
Folketingets Udvalg for Miljø og Planlægning
København, den 27. april 2011Sagsnr.: 9642Dok.nr.: 223397
Folketingets Udvalg for Miljø og Planlægning har i brev af 31. marts 2011 stilletfølgende spørgsmål nr. 551 (Alm. del) som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efterønske fra Per Clausen (EL).

Spørgsmål 551:

”Kan ministeren bekræfte, at der endnu ikke er styr på hvilke metoder (paradigme), derkan anvendes til at risikovurdere nanomaterialer i fødevarer?”

Svar:

Jeg kan oplyse, at Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) i øjeblikket er ifærd med at udarbejde et dokument, der nærmere omhandler de aspekter, der skalmedtages ved risikovurderingen af fødevarer og foder fremstillet ved hjælp afnanovidenskab og nanoteknologi. Retningslinjerne har været i offentlig høring og detforventes, at EFSA udsender de endelige retningsliner i slutningen af juni i år.Ifølge udkastet til retningslinjer kan den generelle fremgangsmåde (paradigmet) forrisikovurdering af fødevarer også anvendes til fødevarer med indhold af nanomaterialer.I forhold til nanomaterialer er det vigtigt med en karakterisering af materialet, herunderbeskrivelse af dets egenskaber i forskellige omgivelser, idet de fysisk-kemiskeegenskaber af nanomaterialer for eksempel kan ændre sig, når de tilsættes fødevarer.EFSA bemærker også, at der er behov for mere viden om karakterisering og påvisning afnanomaterialer i fødevarer og anvendeligheden af de almindeligt anvendte biologiske ogtoksikologiske testmetoder i forhold til nanomaterialer. Derfor er det hensigten, atretningslinjerne skal opdateres, efterhånden som der opnås mere viden på området.
Henrik Høegh
/Gundula Maria Kjær