Miljø- og Planlægningsudvalget 2010-11 (1. samling)
MPU Alm.del
Offentligt
Folketingets Miljø- og PlanlægningsudvalgChristiansborg1240 København K
J.nr. MST-001-04447Den 25. maj 2011
Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg har i brev af 28. marts 2011 stil-let følgende spørgsmål nr. 536 (alm. del), som den 15. april 2011 besvaredesforeløbigt, og som hermed besvares endeligt. Spørgsmålet er stillet efter øn-ske fra Steen Gade (SF).
Spørgsmål nr. 536 (alm. del)
Hvad agter ministeren at foretage sig for at sikre at alle institutioner, der kanberøres af uheld fra risikovirksomheder, orienteres herom og involveres ikommunernes beredskab, sådan at institutionerne ved hvordan de skal reage-re i tilfælde af uheld?Svar
Jeg har, som nævnt i min foreløbige besvarelse den 15. april 2011, til brugfor min besvarelse af spørgsmålet indhentet et bidrag fra justitsministeren,som oplyser følgende:”1. Det følger af § 13, stk. 2, i bekendtgørelse nr. 1666 af 14. december 2006om kontrol med risikoen for større uheld med farlige stoffer (risikobekendt-gørelsen), at Justitsministeriet fastsætter nærmere regler om politiets forplig-telser til at udarbejde eksterne beredskabsplaner samt til regelmæssigt atinformere offentligheden, herunder alle personer og institutioner, der betje-ner offentligheden, om eksterne beredskabsplaner, sikkerhedsforanstaltnin-ger og forholdsregler i øvrigt samt hensigtsmæssig adfærd i tilfælde af uheld,som må påregnes at kunne berøre de pågældende personer og institutioner.Justitsministeriet har anmodet Rigspolitiet om at fastsætte de nærmere reglerom politiets forpligtelser til at udarbejde eksterne beredskabsplaner samt tilregelmæssigt at informere offentligheden mv.Rigspolitiet har på den baggrund udsendt interne retningslinjer for politietsberedskabsplanlægning og underretning af offentligheden i forhold til farligevirksomheder.
Miljøministeriet • Højbro Plads 4 • 1200 København KTlf. 72 54 60 00 • Fax 33 32 22 27 • CVR 12854358 • EAN 5798000862005 • [email protected] • www.mim.dk
2.
Det fremgår bl.a. af retningslinjerne, at politikredsene for alle såkaldtekolonne 3-virksomheder skal udarbejde en specifik beredskabsplan for poli-tiets indsats ved uheld på sådanne virksomheder.Politikredsenes beredskabsplanlægning i relation til farlige virksomhederskal give retningslinjer for politiets egen indsats i forbindelse med den en-kelte virksomhed, herunder f.eks. om varsling, afspærring, evakuering ogindsatslederens opgaver. Politikredsene bør i den forbindelse bl.a. inddrageeksterne beredskabsplaner udarbejdet af kommunalbestyrelsen (det kommu-nale redningsberedskab) og sygehusberedskabet.Det følger endvidere af retningslinjerne, at politikredsene i alle tilfælde forkolonne 3-virksomheder skal give information til offentligheden. Politikred-sene skal således af egen drift udsende informationer til offentligheden, her-under til alle personer og offentlige institutioner (skoler, hospitaler mv.),som må kunne påregnes at blive berørt af et uheld mv.3.
Særligt i relation til politiets orientering af offentligheden er der i ret-ningslinjerne foretaget en opregning af de oplysninger, der i henhold til EU’srisikodirektiv skal meddeles offentligheden, herunder bl.a.:en alment forståelig redegørelse for de aktiviteter, der foregår på virk-somheden,de almindelige betegnelser eller for farlige stoffer omfattet af direktivetsbilag I, del 2, fællesbetegnelserne eller den generelle fareklassifikationfor de stoffer og præparater, der er til stede i virksomheden, og som villekunne forårsage et større uheld, med angivelse af stoffernes og præpara-ternes vigtigste fareegenskaber,generelle oplysninger om arten af risikoen for større uheld, herunderderes mulige følger for befolkningen og miljøet,fyldestgørende oplysninger om, hvordan den berørte befolkning vil bliveadvaret og holdt underrettet i tilfælde af et større uheld,fyldestgørende oplysninger om, hvilke forholdsregler den berørte be-folkning bør træffe, og hvordan den bør forholde sig i tilfælde af et stør-re uheld,en henvisning til den eksterne beredskabsplan, der er opstillet til imøde-gåelse af eventuelle virkninger af uheldet uden for virksomheden.
4.
Rigspolitiet har oplyst, at Rigspolitiet over for politikredsene har tilkende-givet, at en orientering på politikredsens hjemmeside under en henvisning påforsiden til f.eks. ”risikovirksomheder i politikredsen” efter Rigspolitietsopfattelse vil kunne benyttes.Rigspolitiet har samtidig tilkendegivet, at det ofte kan være nødvendigt atsupplere informationen på hjemmesiden med f.eks. information i lokale avi-ser, husstandsomdelt information eller informationsmøder. Herved vil der
2
kunne skabes opmærksomhed om hjemmesidens eksistens og indhold, lige-som der vil kunne gives målrettet information til f.eks. institutioner (børne-haver, skoler, plejehjem m.v.) eller i øvrigt til ældre beboere, der eventueltikke er fortrolige med internettet.Rigspolitiet har særligt henledt opmærksomheden på, at informationen børudformes således, at den er let læselig og forståelig for den enkelte borger.Endelig har Rigspolitiet henledt politikredsenes opmærksomhed på, at op-lysningerne løbende skal justeres, såfremt dette er nødvendigt som følge afændringer på den enkelte virksomhed. Er der distribueret materiale, er derefter risikodirektivet en forpligtelse til fornyet distribution hvert femte år.Rigspolitiet har oplyst, at samtlige landets politikredse har lagt oplysningerom farlige virksomheder på politikredsenes hjemmesider.”
Karen Ellemann
/
Michel Schilling
3