Miljø- og Planlægningsudvalget 2010-11 (1. samling)
MPU Alm.del
Offentligt
985464_0001.png
985464_0002.png
Folketingets Miljø- og PlanlægningsudvalgChristiansborg1240 København K
J.nr. MST-001-04447Den 15. april 2011
Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg har i brev af 28. marts 2011stillet følgende spørgsmål nr. 534 (alm. del). Spørgsmålet er stillet efterønske fra Steen Gade (SF).
Spørgsmål nr. 534 (alm. del)Vil ministeren redegøre for, hvordan lovgivningen og administrationen herafskal sikre at institutioner og boliger er omfattet af beredskabet for farligevirksomheder i tilfælde af uheld?SvarI Danmark er reglerne om kontrol med risikoen for større uheld med farligestoffer fastsat i den såkaldte risikobekendtgørelse. Ansvaret for reglerne erfordelt mellem en række ministerier, som er Miljøministeriet,Justitsministeriet, Beskæftigelsesministeriet, Forsvarsministeriet samtØkonomi- og Erhvervsministeriet.Administrationen af reglerne sker i et tæt samarbejde mellem de mangemyndigheder, som er involveret i risikoarbejdet. I de konkrete sager ernedenstående risikomyndigheder involveret, og deres opgaver er kortbeskrevet.Miljømyndighedenhar den koordinerende funktion i relation tilmyndighedernes samarbejde og fungerer i vid udstrækning som bindeledmellem virksomheden og de samarbejdende myndigheder. Herudover harmiljømyndigheden en særlig rolle, der primært er knyttet til de tilfælde, hvoret uheld kan medføre miljømæssig skade uden for virksomhedens område.Planmyndighedenskal sammen med miljømyndigheden og beredskabetspille aktivt sammen, når det drejer sig om ny arealanvendelse nær enrisikovirksomhed, herunder at vurdere virksomhedens placering i forhold tilden eksisterende, faktiske anvendelse af naboarealer, planlagte anvendelserog muligheden for på sigt at hindre, at planmæssige konflikter opstår.
Miljøministeriet • Højbro Plads 4 • 1200 København KTlf. 72 54 60 00 • Fax 33 32 22 27 • CVR 12854358 • EAN 5798000862005 • [email protected] • www.mim.dk
Beredskabetskal godkende, at en brandfarlig virksomhed har truffet denødvendige foranstaltninger med henblik på at forebygge eller reducerebrandfaren. Beredskabet skal desuden sikre, at det nødvendige udstyr til atslukke en eventuel brand er til stede.Beredskabet har en særlig forpligtigelse til at udarbejde en eksternberedskabsplan for de mest farlige risikovirksomheder samt at afprøve ogjusterende denne plan hvert 3. år.Politietsopgave er at koordinere den samlede indsats ved større ulykker ogsørge for varsling, afspærring, evakuering og andre nødvendigeforanstaltninger. For de større virksomheder skal politiet udarbejde enekstern beredskabsplan samt orientere offentligheden regelmæssigt,herunder alle personer og institutioner, der betjener offentligheden omeksterne beredskabsplaner, sikkerhedsforanstaltninger og forholdsregler iøvrigt samt hensigtsmæssig adfærd i tilfælde af uheld, som må påregnes atkunne berøre de pågældende personer og institutioner.Politiets evakueringsplan skal samordnes med bl.a. den kommunaleberedskabsplan.Arbejdstilsynetsopgaver er primært relateret til de tilfælde, hvor uheld kanmedføre skader på ansatte og påvirke virksomhedens arbejdsmiljø.Gennem de enkelte myndigheders arbejde er det min bedste overbevisning,at der er taget de nødvendige skridt for at sikre, at alle institutioner ogboliger, der kan blive berørt, at et større uheld er omfattet af de lovpligtigeberedskabsplaner.
Karen Ellemann
/
Michel Schilling
2